Tirebolu İlçesi Dokuzkonak Köyü


1784

Tirebolu İlçesi Dokuzkonak Köyü

Köyün Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında kesin bilgiler yoktur. Bilinen tarihide şöyledir; köyde Cenevizliler döneminden kalma taşa oyulmuş kuyular bulunmaktadır buda o dönemde köyde yerleşik yaşamın olduğununun kanıtıdır. Daha sonraki yıllarda Pontus Rum devletinin kurulması ile bölgede yerleşim devam etmiştir köyün eski adı olan zendin  ismi de bu dönemden kalmadır. Zendin isminin tam olarak ne manaya geldiği bilinmemektedir. Fatih Sultan Mehmet'in 1461 de bölgeyi fethetmesi üzere köy muhtemelen boşalmıştır. Harşıt vadisinde Türklerin yerleşmeye başlaması ile birlikte vadide ilk cami zendin köyüne yapılmıştır.

Rusların Harşıt Vadisini işgali sırasında (1916-1918) Türk askerleri Zendin sırtlarında cephe oluşturmuş. Bunların en önemlisi Şaban kalesindeki birliktir. Bu birlik sayesinde Espiye’den yaylalara sevk edilen askeri mühimmat, eşya ve diğer malzemeler kontrol altında yerlerine ulaşılmaktadır. Bugün o sırtlarla 1916-1918 yıllarında şehit düşen askerlerimiz mezarları bulunmaktadır.

Köyün Kültürü ve Sanat

Köyün yemekleri bölgeyle uyumludur. Karalâhana çorbası, dolması, diblesi. Sırgan sallaması, ezmesi. Merulcan kızartması, sakarca kızartması, taze fasulye kızartması, çorbası, diblesi, mısır çorbası, kabak çorbası, salatalık çorbası, turşu çorbası, galdirik kızarması, turşusu, ezeltere kavurması, turşusu, kabalak turşusu, mantar(tırmıt) kavurması, turşusu. Mısır ekmeği, fetir, zırıtta ve da birçok yemek çeşidi mevcuttur.

Düğün, Nişan ve Kınalarda yöre çalgısı kemençe eşliğinde horon oynanır. Asker uğurlamaları, mevlit ve cenazelerde köylüler toplu olarak işleri birlikte yaparlar.

Köyün Coğrafyası

A-Köyde Ulaşım

Köye ulaşımı sağlayan yol asfalttır. 

Giresun il merkezine 62 km, 

Tirebolu ilçesine 17 km uzaklıktadır.

Köyün Nüfusu

 Dokuzkonak (Zendin) Köyünün Nüfusu 

Erkek: 71

Kadın: 82

Toplam 153 tır. 

Köyün iklimi

Köy, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Köyün Ekonomisi

 Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarımda fındık öncelikli ve baskın üründür ancak son yıllarda kivi yetiştiriciliğide yaygınlaşmıştır. Ticari olmayan amaçlarla mısır, çay, yulaf, çavdar vb. Ürünlerde yetiştirilir. İklim birçok tarım ürününün yetişmesine olanak verse de arazinin eğimi buna müsaade etmez. Meyvelerden kiraz, elma, erik, armut, incir türleri yetiştirilir.

Eğitim-Öğretim

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır.

Köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Kaynak: Harşitvadisi