"Süt Dişi Değil Mi Nasıl Olsa Düşecek Demeyin​"

Ebeveynlerin en sık sorduğu soru Süt dişi değil mi tedavi edilmesine gerek var mı oluyor.

290

Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir bu sorunun cevabını veriyor.

SÜT DİŞLERİNİN TEDAVİ EDİLMESİ NEDEN ÖNEMLİ

Diş hekimi ziyaretlerini yetişkinler bile zorlayıcı olarak nitelendirirken, söz konusu çocuklar olunca durum biraz daha karmaşık bir hale geliyor. Hele ki rutin kontroller ihmal edilmiş ve çocuk diş hekimine diş ağrısı şikâyeti ile başvurulmuşsa, çocuk hastanın yapılması gereken diş tedavileri için uyum göstermesi de her zaman mümkün olmuyor. O zaman ebeveynlerin en sık sorduğu soru Süt dişi değil mi tedavi edilmesine gerek var mı oluyor. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir bu sorunun cevabını veriyor.

Dişlerin ve dişleri çevreleyen yumuşak ile sert dokuların, sağlığı, hayat kalite standartlarını korumadaki önemine vurgu yapan Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir Bu durumlar genel sağlığın devamlılığı için kilit rol oynar. Ancak, maalesef diş çürükleri, çocuk yaştaki bireylerin de büyük çoğunluğunu etkilemeye devam eden, en sık görülen enfeksiyon hastalığıdır. Süt dişleri, çocukların imza niteliğindeki gülümsemelerine olan tatlı etkilerinin yanı sıra, çiğnemeye, düzgün beslenmeye katkıda bulunurken, tüm seslerin düzgün öğrenilerek fonasyonu da içine alan konuşma fonksiyonlarının ve yüz çene bölgesine ait kas-iskelet yapısının gelişmesinde görev alırlar. dedi.

Erken diş çekimlerine dikkat

Süt diÅŸlerinin bir diÄŸer önemli görevinin ise daimi diÅŸler gelene kadar, çenede daimi diÅŸlerin geleceÄŸi bölgelerde yer tutma görevi üstlenmeleri ve yeni gelecek diÅŸler için rehberlik etmeleridir. Bu nedenle süt diÅŸlerinin ideal düşme zamanlarına kadar ağızda tutulması büyük önem taşır. diyen Nurgül Demir sözlerine şöyle devam etti: Uzun süre tedavi edilmediÄŸi için geniÅŸleyerek diÅŸte boyut kaybına sebep olan diÅŸ çürükleri, enfeksiyona veya baÅŸka bir etkene baÄŸlı olarak bazı sonuçlar doÄŸurabilir. Düşme yaşı gelmeden çekilen erken süt diÅŸi çekimleri daimi diÅŸlerin dizileceÄŸi çene arkı üzerinde yer kaybına sebebiyet vererek, daimi diÅŸ diziliminde çapraşıklıklara ve diÅŸlerin gömülü kalmasına yol açabilir. Bu yer kaybı, diÅŸlerinde çapraşık dizilim, çenelerinde kapanış bozukluÄŸu olan ya da genetik yatkınlık sebebiyle olması beklenen bir hastanın probleminin ÅŸiddetlenmesine de sebep 

Doğuştan kalp rahatsızlığı ile doğan çocukların ağız hijyeni önemli

DiÅŸ çürüklerinin genel saÄŸlık üzerindeki etkilerine de deÄŸinen Nurgül Demir Zamanında tedavi edilmeyen diÅŸ çürükleri ilerleyerek, diÅŸte enfeksiyon oluÅŸmasına neden olabilir. Yüzde ÅŸiÅŸlik, gece uyutmayan diÅŸ aÄŸrısı gibi akut ÅŸikayetlerle kendini belli ederek, genel vücut saÄŸlığını da riske sokan acil bir durum oluÅŸturabilir.  Özellikle doÄŸuÅŸtan kalp hastalığı ile dünyaya gelen çocuklarda ağız hijyeninin en üst seviyede idame ettirilmesi ve diÅŸ çürüğüne baÄŸlı enfeksiyonların önlenmesi göz ardı edilemez bir öneme sahiptir. Kalp kası enfeksiyonu olarak bilinen, enfektif endokardit geliÅŸmesi riski bu çocuklarda yüksektir. DiÅŸ enfeksiyonları, diÅŸ tedavileri, günlük diÅŸ bakım rutinleri sırasında oluÅŸabilecek bakteri yayılımı enfektif endokardite sebep olabilir. dedi. En ideal ve kolay diÅŸ tedavisinin çocuklarda ağız hijyeni alışkanlıklarının düzenli olarak idame ettirilmesinin yanında, çürük yapıcı gıdalardan uzak durulması olduÄŸunu aktaran Dt. Nurgül Demir diÅŸ çürüklerinin önlenmesi gerektiÄŸini ifade ederek Ancak, diÅŸ çürükleri var ise çocuk diÅŸ hekiminin klinik muayenesi ve profesyonel yönlendirmesine göre gerekli olan diÅŸ tedavileri vakit geçirilmeden yapılmalıdır. açıklamasında bulunarak dikkat edilmesi gereken hususları 5 baÅŸlıkta toparladı,

Çocuklarda rutin diş muayenelerinin bebeklik döneminde ilk süt dişleri çıkmaya başladığı andan itibaren yapılmaya başlanması, ağız ve diş sağlığının devamlılığı için şarttır.

Çocuğun düzenli kontrollerle diş hekimine ve muayene koltuğuna alışması, ileride diş tedavisi yapılması gerektiği durumlarda herhangi bir kaygı hissetmeden, tedavi sırasında çocuk diş hekimine güven duymasını sağlayacak ve tedavinin uyum içinde yürütülmesinde yardımcı olacaktır.

Çocuk diş hekiminin önerileri doğrultusunda diş fırçalama alışkanlığının devamlılığı sağlanmalı ve 10 yaşına kadar mutlaka ebeveyn kontrolünde olmalıdır.

Şeker tüketim sıklığının artmasıyla birlikte, diş çürüğü riski de artmaktadır. Çocuklarda diş çürüğü oluşumunun engellenebilmesi için şeker, çürük yapıcı tatlandırıcı içeren paketli gıdalardan uzak durulmalı ve karbonhidrat içeren gıdaların tüketimi mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır.

Süt dişi çürükleri de zamanında tedavi edilmediği takdirde hayat kalitesini etkileyen ve genel sağlığı riske sokan sonuçlar ortaya çıkmasına sebep olabilir. Çocuk diş hekimine başvurmak için, çocukta diş ağrısının başlamasını beklemek doğru bir yaklaşım değildir.



Giriş: 12 Mart 2025 | Güncelleme: 12 Mart 2025 | Okunma: 290


Kaynak: Dilara Yurtseven




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.