"Ramazanda kalp sağlığını korumak için 10 önemli uyarı"

Toplumdaki yaygın inanışın aksine ciddi kalp hastalıkları dışında kalp hastalarının oruç tutmalarında bir sakınca görülmüyor.

300

Zira, yapılan araştırmalara göre, oruç tutan hastalarda kalp krizi riskinde artış saptanmazken, kan şekeri ve kolesterol seviyelerinde düzelmenin yanı sıra tansiyon değerlerinde de düşme tespit edilmiş. Ancak, uzun saatler boyunca aç ve susuz kaldıktan sonra yapılan bazı hatalar kalp hastalarında ciddi sorunlar gelişmesine neden olabiliyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut, bu nedenle kalp ve damar hastalarının oruç tutarken doktorlarının önerilerine harfiyen uymaları gerektiğine dikkat çekerek, Ritim bozukluğu, kan basıncında ani yükselmeye bağlı gelişen felç ile kalp krizi, oruç tutarken beslenmelerine ve günlük yaşam alışkanlıklarına dikkat etmeyen kalp ve damar hastalarında sıkça görülen sorunları oluşturmaktadır. Dolayısıyla hastaların ilaçlarını düzenli olarak kullanmaları, hatalı beslenme alışkanlıklarından kaçınmaları ve vücutlarını fazla yormamaları yaşamsal önem taşımaktadır diyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut, Ramazan'da kalp sağlığı için dikkat edilmesi gereken 10 kuralı anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.

Sahursuz oruç tutmayın 

Ramazan'da uykusuz kalacağımız kaygısıyla sahuru çoÄŸunlukla ihmal ediyoruz. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut, oysa gün içerisinde bize enerji veren ve ayakta tutan öğünün sahur olduÄŸunu belirterek, Sadece iftarla tek öğün oruç tutanlarda metabolizma yavaÅŸlar ve bu durum kilo alımıyla sonuçlanabilir. Dolayısıyla sahura mutlaka kalkılmalı ve tok tutacak bir öğün tercih edilmelidir. Tam buÄŸday ekmeÄŸine tost, 1 adet haÅŸlanmış yumurta, 9-10 zeytin, 1 dilim az yaÄŸlı peynir, 3-4 adet ceviz, domates, salatalık, roka ve avokado salatası, 1 tatlı kaşığı bal ve 2 bardak su örnek bir sahur menüsü olabilir diyor. 

Ä°ftar öncesinde ve sonrasında yürüyüş yapın 

Ramazan'da çoÄŸunlukla egzersiz yapmaya ara veriyor ve daha az hareket ediyoruz. Oysa hareket etmek kalp ve damar saÄŸlığının yanı sıra tüm vücut saÄŸlığı için önemli. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut, iftar öncesinde yapacağımız 30 dakikalık yürüyüşün metabolizmamızı hızlandırdığını vurgulayarak, Yürüyüş vücudu iftara hazırlar, sindirim ve uykuyu destekler. Ayrıca iftar sonrasında yapılacak olan 15-20 dakikalık yürüyüşle günlük hareket hedefine ulaşılmış olunur diyor. 

İftar yemeğinde aşırı su içmeyin

Susuzluk çoÄŸumuzu oruç tutarken zorlayan bir durum. Dolayısıyla iftar yemeÄŸinde aşırı su tüketebiliyoruz. Ancak dikkat! Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut, suyu iftar yemeÄŸinin sonunda içmemiz gerektiÄŸine dikkat çekerek, Bazen kiÅŸiler yarım litre suyla iftar açabiliyorlar. Bu durum mide asiditesini azaltarak sindirimi zorlaÅŸtırabilmekte, bunun sonucunda karın aÄŸrısı ve ÅŸiÅŸkinliÄŸi gibi sorunlar geliÅŸebilmektedir. Dolayısıyla önerimiz, yarım bardak suyla iftar açılması ve kalan suyun iftar sonunda içilmesidir diyor. Vücut susuz kaldığında ritim bozukluÄŸu ve tansiyonun düşmesi gibi önemli sorunlar geliÅŸebileceÄŸini ve kalp krizi ile felç riskinin de artacağını vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Karabulut, saÄŸlığı riske atmamak için iftardan baÅŸlayarak sahura kadar mutlaka 1.5 litre su (8-10 bardak) tüketmek gerektiÄŸini söylüyor.  

Sigara ile iftar açmayın 

Kalp ve genel saÄŸlığınız için sigara kullanmayın ve içilen ortamlarda da bulunmayın. Ramazan, sigarayı bırakmanız için çok iyi bir fırsat aslında. Ancak bu alışkanlığınız devam ediyorsa, iftarı sigara ile açmayın, iftar sonrasında peÅŸ peÅŸe sigara içiminden de kaçının uyarısında bulunan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Karabulut, Sigara, damarlar üzerinde doÄŸrudan oluÅŸturduÄŸu toksik etkiyle yüksek tansiyon ve kalp krizini tetikleyebilir diye konuÅŸuyor. 

İftarı yavaş yapın

Kalp saÄŸlığınız için dikkat etmeniz gereken bir baÅŸka önemli nokta ise iftarda yemeÄŸi hızlı tüketmemek olmalı. Zira besinlerin hızlı tüketimi; hazımsızlık, ÅŸiÅŸkinlik, çarpıntı ve tansiyon yükselmesi gibi sorunlara neden olabiliyor. Ä°ftarı yarım bardak suyla açıp, sonrasında çorba ve salata tüketmek midenizi zorlamayacaktır. Ana yemekte besinleri 10-20 kez çiÄŸnedikten sonra yutmanız ise sindirimi rahatlatacaktır. Ä°ftar yemeÄŸini bir porsiyon meyve veya saÄŸlıklı tatlıyla sonlandırabilirsiniz. 

İftar sonrasında tekrar yemek yemeyin

Ramazan'da iftar öğününden sonra yatıncaya kadar bir ÅŸeyler yemek sıkça yaptığımız hatalardan. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut, iftardan sonra yemeÄŸe devam etmenin uyku düzenini bozacağına ve mide reflüsüne yol açacağına iÅŸaret ederek, Ayrıca sahur yapma isteÄŸini de baskılayacaktır. Bu nedenle meyveyi veya tatlıyı iftar yemeÄŸinden sonraki saat içerisinde tüketmek, sonrasında bir ÅŸey yememek saÄŸlıklı bir yaklaşım olacaktır diye konuÅŸuyor. 

Meyve veya sütlü tatlıları tercih edin

Åžerbetli tatlı tüketimi Ramazan'da artış gösteriyor. Ancak özellikle ağır iftar sofralarında ara verilmeden yenilen tatlılar mide ve kalp hastalıklarını tetikleyebiliyor. Bunun nedeni ise ÅŸerbetli tatlıların hem yoÄŸun kalori içermeleri, hem de iftar sonrasında mideye ve sindirime ek yük oluÅŸturmaları. Bunun sonucunda kan ÅŸekerinde dalgalanmalar, kanda koyulaÅŸma geliÅŸebiliyor. Bunların yanı sıra insülin salınımını kamçılayarak daha çabuk acıkmaya da yol açıyor. Bu nedenle tatlıyı kısıtlamalı ve iftardan sonraki saat içerisinde tüketmelisiniz. Ayrıca ÅŸerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da meyveyi tercih etmeli, ÅŸerbetli tatlı tüketecekseniz tadımlık olarak tek bir dilimde bırakmalısınız. 

Öğlenleri bir saat uyuyun

Ramazan'da uyku düzeni biraz bozulabiliyor ve uykusuzluk sorunu yaÅŸanabiliyor. Prof. Dr. Ahmet Karabulut, uykusuzluÄŸun gün içerisinde gerginlik, çarpıntı ve tansiyon yüksekliÄŸine neden olabileceÄŸine iÅŸaret ederek, Dolayısıyla vücudumuzun ihtiyacı olan 7 saatlik kaliteli ve dinlendirici uykuyu saÄŸlayabilmek için yatış saati erkene çekilebilir. Ayrıca öğleden sonra bir saati aÅŸmamak kaydıyla gündüz uykusu takviyesi yapılabilir. Gece uykusunu olumsuz etkileyeceÄŸi için gündüz uzun süre uyumaktan kaçınmak ise çok önemlidir bilgisini veriyor. 

 Ä°laç kullanımını bırakmayın

Kalp hastalarında ilaç düzeninin oruç saatlerine uyacak ÅŸekilde yeniden düzenlenmesi ve ilaç kullanımının bırakılmaması büyük bir öneme sahip. Aksi halde ilaçlar ile ilgili yan etkiler ya da etkinlik kaybı izlenebilir. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Karabulut, kalp ve damar hastalıklarında ilaç düzeninin kiÅŸiden kiÅŸiye farklılık gösterdiÄŸini belirterek, sözlerine şöyle devam ediyor:  Bazı ilaçlar günde 1 kez, bazıları ise günde 2-3 kez alınabilir. Oruç sürecinde tansiyon düşeceÄŸi için tansiyon ilaçlarının dozunda yeniden ayarlama yapılması gerekebilir. Ä°drar söktürücü ilaçlar susuzluÄŸu arttıracağı için bu dönemde ilaçlara ara verilmesi hekim kararı ile düşünülebilir.

Ziyafet sofralarından uzak durun 

Ramazan, mideyi dinlendirme ve mideyi küçültme ayıdır. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut, dolayısıyla mide sınırlarını zorlayan ziyafet sofralarından kaçınmak gerektiÄŸini belirterek, Zira midenin tıka basa doldurulduÄŸu iftar yemekleri genellikle hazımsızlık, çarpıntı ve tansiyon yükselmesiyle sonlanmaktadır. Ayrıca, özellikle ziyafetlerde fazla tüketilen ÅŸerbetlere de dikkat etmek gerekir. Bu ÅŸerbetlerde aroma ve ÅŸeker oranları yüksektir. Tercih edilecek içecek su, maden suyu ve ayran olmalıdır. Ayrıca fazla miktarda çay ve kahve, tüketimi de vücuttan su atılımını ve kalpte çarpıntıyı tetikleyebilmektedir. Dolayısıyla çay ve kahveyi iftar sonrasında 2 bardak veya 1 fincan ile sınırlandırmak da önemlidir uyarısında bulunuyor. 



Giriş: 12 Mart 2025 | Güncelleme: 12 Mart 2025 | Okunma: 300


Kaynak: Acıbadem Basın Bülteni




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.