Süleymaniye Mahallesi


1994

Tarihi İpek Yolu üzerinde, gümüş renkli yamaçlara yaslanan Süleymaniye, Gümüşhane'nin en eski yerleşim yeridir.

Tarihi İpek Yolu üzerinde, gümüş renkli yamaçlara yaslanan Süleymaniye, Gümüşhane'nin en eski yerleşim yeridir. Bu antik kent, Türklerin, Ermenilerin ve Rumların uzunca bir süre birlikte yaşadıkları bir sevgi, hoşgörü ve barış yerleşimidir. Kanuni Sultan Süleyman'dan yadigar bir doğal ve kentsel bir sit alanıdır. Osmanlı İmparatorluğu Dönemi'nde 1520-1566 yılları arasında  Canca, Kurtuluş Savaşı'na kadar Gümüşhane ve daha sonra Süleymaniye Mahallesi olarak anılan bu yerleşim yeri günümüzde halk arasında Eski Gümüşhane olarak da adlandırılır. Süleymaniye, şehir merkezine 4 km mesafede, şehrin güneybatı yamacında yer alır. 

Asurlar, Urartular, Medler, Pers Krallığı, Makedonlar, Pontus Krallığı, Roma İmparatorluğu, Emeviler, Selçuklular ve son olarak Osmanlı İmparatorluğu gibi tarihe yön veren birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon-Potnus Rum Devleti'nin varlığına son vermesiyle 1461 yılında Türklerin hakimiyetine, geçmiştir. 

1915 yılında Ermeni Tehciri ve 1924 yılında Lozan Antlaşması sonucu mübadele gerçekleşmiştir. Böylesi zengin bir maziye sahip Süleymaniye, birçok tarihsel anıtı da bağrında saklamış ve günümüze taşımıştır.

Kaynak: gumushane.gov.tr