Tırpan Nedir?


1062

Tırpan, otları ve bitkleri yere yakın bir şekilde kesmek için veya buğday ve baklagil gibi tarla bitkilerini hasat etmek için kullanılan tarım aletidir.

Tırpanın hasat için kullanımı günümüzde çok azalmıştır. Bunun yerine motorlu ot motorları getirilmiştir. Artık tırpan daha çok otları ve çimenleri kısaltmak için yani bahçe dekorasyonu için kullanılmaktadır. Fakat bu iş için de daha az emek ve tecrübe gerektiren motorlu tırpanları, çim biçme makinelerini veya kenar kesme makinelerini tercih edebilirsiniz.

Motorlu Tırpan: Motorlu tırpan adından da anlaşılacağı üzere benzinli, akülü veya elektrikli motorla çalışan tırpan çeşididir. Normal tırpanın aksine size minimum hareket etmek düşer. Benzinli tırpanlar arazide, elektriğin olmadığı yerde uzun süren işler için uygundur. Elektrikli tırpanlar ise elektrik prizine erişim sağlanabilen alanlarda istenilen süre için kullanılabilirler. Akülü tırpanlar ise şarj edilerek kullanılırlar, çok az ses çıkarırlar fakat kullanım süreleri kısadır. Bu yüzden eğer motorlu tırpana ihtiyacınız varsa, ihtiyaçlarınıza ve koşullarınıza uygun olan çeşidini tercih etmeniz gerekir. Motorlu tırpanlar kesilen çimleri toplamazlar.

Kenar Kesme Makinesi: Kenar kesme makinesi çim biçme makinesiyle ve motorlu tırpanla ulaşılamayan kenarlardaki veya dar alanlardaki bitkileri biçmeye yararlar. Diğer bahçe aletleri gibi benzinli, akülü ve elektrikli çeşitleri vardır. Daha çok özel alanlar ve profesyonel işler için kullanıldığı sanılsa da aslında çim biçme makinesinin işlevini yerine getirebilir ve çim biçme makinesine göre daha az yer kaplar. Eğer küçük bir bahçeniz varsa kenar kesme makinesini bir çim biçme makinesi olarak da kullanabilirsiniz. Fakat kenar kesme makineleri de motorlu tırpanlar gibi kesilen çimleri toplamazlar.

Harşıt vadisinin köylerine tırpan 1900'uncu yıllarda geldi.Şadı Köyüne tırpan ilk olarak 1930'larda geldi. İyi ot biçen tırpancılar vardı Bildiklerimiz Abdullo Mehmet Pirdal, Tasılsdaro Ali Güvendi, Fikri Güvendi, Halil Babayiğit, Mustafa Cemal Güvendi, Şevket Güvendi, Alagözo Mehmet Pirdal, İsmet Akbulut, Mehmet Güvendi, Durmuş Coşkun, Doğankent ve çevresinde Şadı tırpancılarının yeri başka idi. Tırpan dişeme ustaları ise Alagözo Mehmet Pirdal, Tasıldaro Ali Güvendi,Mecito Halil Babayiğit önemlilerdir. Şadı köyünde geçmiş dönemde bay, bayan ve gençler tırpanla ot biçme işi yapabilyorlardı.Tırpanlar 55,cm,60 cm,65 cm ve daha uzun olanlarda kullanılmaktadır. 45 cm ve daha Küçük tırpanlara kerinti adı verilmektedir.

Kaynak: Harşit Vadisi