Organ Bağışı İçin Geç Kalmayın


260

Organ bağışı konusunda son yıllarda Türkiye'de oldukça büyük atılımlar görülmüşse de bağış rakamları hala yetersizdir.

Pek çok hasta organ bağışı için sıra beklemeye devam ediyor. Bekleyen hastaların büyük çoğunluğunu ise böbrek nakli bekleyenler oluşturuyor. Günümüzde ne yazık ki organ nakline ihtiyaç duyan insanlar, organ bağışına istekli insan sayısından çok daha fazladır. Avrasya Hastanesi ---- organ nakli ile ilgili merak edilenleri açıklığa kavuşturuyor.

Organ Bağışı Nedir

Organ bağışı, akli dengesi yerinde olan 18 yaşından büyük kişilerin gönüllü olarak ve özgür iradeleriyle, organlarının bir ya da birkaçını başka hastaların tedavisinde kullanılması adına bağışlamasıdır.

Bireylerin hayattayken, ölümünün ardından organlarının bağışlanması için girişimde bulunması son derece önemlidir. Çünkü kalp ve kornea gibi organ ve doku nakli, canlı kişilerden alınarak yapılamaz.

Organ Bağışı Kimler Tarafından Yapılabilir

-18 yaşının üzerinde ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarını bağışlayabilir.

-Bağışçı olmak isteğinizi sunduğunuz nakil ekibine sürecin başında sağlık durumunuzla ilgili detaylı bilgiler vermelisiniz. Bilgiler ve gerekiyorsa yapılacak bazı testlerle birlikte organ bağışı için iyi bir aday olup olmadığınız belirlenir.

-Hayattayken organlarınızı bağışlamanızın yanında, ölümünüzün ardından aileniz de organlarınızı sizin adınıza bağışlayabilir. 

-Bitkisel hayatta, makinalara bağlı olarak yaşamını sürdüren bireyler organ bağışı yapamaz. Beyin ölümü gerçekleştikten sonra organ alımı yapılabilir. 

-Kişi organ bağışında bulunmuş olsa dahi ölümünden sonra organ nakli mümkün olmayabilir. Ölümün ardından hangi organların nakle uygun olup olmadığına tıbbi ancak profesyoneller karar verebilir.

Hangi Doku ve Organlar Bağışlanabilir?

Ülkemizde organ bağışı canlı ve kadavradan olmak üzere 2 şekilde yapılır. Hayattaki bireyden sadece karaciğer ve böbrek nakli yapılabilir. Kadavradan ise kalp, karaciğer, böbrek, pankreas, akciğer, ince bağırsak, kalp kapağı, kemik, tendon, yüz, el, kol, bacak ve uterus gibi organların nakilleri yapılabilir.

Organ Bağışı Nasıl Yapılır

Organ bağışı için karar verirken, olası fayda ve risklerin farkında olmanız oldukça önemlidir. Kararınızı vermeden önce araştırma yapmalı ve olabildiğince fazla bilgi edinmelisiniz. Nakil merkezi size organ bağış sürecini ve olası riskleri detaylı olarak açıklamak durumundadır. 

Nakil ameliyatını ve organ bağışçısı olmanın gelecekte sağlığınızı nasıl etkileyebileceğini tam olarak anlamanız oldukça önemlidir. Organ bağışı kararınızı değiştirmek isterseniz, bunu istediğiniz noktada yapmakta özgürsünüz.

Ölüm sonrası organ bağışı başvurusu işlemi çok kısa bir sürede gerçekleştirilebilir.

Olası durumları göz önüne alarak ve özgür iradenizle karar verdikten sonra, devlet hastaneleri, il sağlık müdürlükleri, üniversite hastaneleri, özel hastaneler ve  semt poliklinikleri de dahil organ nakli yapan tüm kuruluşların organ nakil koordinatörlüğüne başvuru yapabilirsiniz.

Organ bağışı yapabilmek için, 2 tanık huzurunda form doldurmanız gerekir. Bu formda bağışlayabileceğiniz organ ve dokuların listesi bulunur. Organlardan bazılarını veya hepsini seçebilirsiniz. 

Organ bağışı talebinizi hayattayken oluşturduğunuz için size bir organ bağış kartı verilir. Verileriniz ayrıca sağlık bakanlığı sistemine kaydedilerek korunur.

Birey organ bağış kartına sahip olsa dahi ölüm halinde aileden bağış için onay alınması gerekir. Bu nedenle organ bağışı yaptıktan sonra aile bireylerini de bilgilendirmek önemlidir.

Eğer birey organ bağışı yapmaktan vazgeçtiyse, Türkiye Organ Bağış Bilgi Sistemi aracılığıyla kaydını sildirebilir.

Siz de organlarınızı bağışlayarak bir ya da daha fazla kişiye yaşama tutunması için şans verebilirsiniz. Organ ve doku bağışı hakkında en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilir ve daha ayrıntılı bilgi sahibi alarak organ bağışçısı olabilirsiniz.

Kaynak: