Meşe Ağacı (Pelit) Nedir


2682

Yöremizde meşe ağacına pelit denilmektedir. Meşe ağacının dünya üzerinde 400'den fazla çeşidi bulunmaktadır. Bazı meşe ağaçlarının yaprakları dört mevsim dökülmez. Gövdesi de oldukça güçlüdür. Türkiye'de ise yaklaşık 20 çeşit meşe ağacı bulunmaktadır. Kermes Meşesi, Doğu Karadeniz Meşesi, Makedonya Meşesi, Anadolu Palamut Meşesi bunlardan sadece birkaç tanesidir. 

Ülkemizde 500 yaşında olduğu düşünülen bir meşe ağacı vardır. Bu ağaç Çankırı bölgesinde bulunmaktadır ve 2006 yılından beri koruma altındadır. Meşe ağacı oldukça uzun ömürlü bir ağaçtır ve ortalama ömrü 400 senedir. Ağaçların meyveleri olabilmektedir ve meşe ağacının da meyvesi vardır. Meşe ağacının meyvesi palamuttur. Tohumuna da pelit denmektedir ve kestaneye benzemektedir.

Tabiattaki pek çok canlıya da ev sahipliği yapan bir ağaçtır. Özellikle kuşlar ve kemirgenler için bu ağaçlar yuva olmaktadır. Kemirgen hayvanlar ise ağaç kabuklarını yerler. Kabukları son derece besleyicidir. 

Meşe ve pelit ağacı Aynı mi

Meşe ağacının meyvesi palamut olarak bilinir. Palamut iki kısımdan oluşur, biri esas uzun fındığa benzeyen kısımdır ve buna pelit denir, diğeri ise şapka gibi olan bölümdür ve buna da kadeh denir. Yani pelit ağacı diye bilinen ağaç da aslında meşe ağacıdır.

Meşe ağacı kaç yılda

Meşe ağaçlarının ortalama yaşam süresi 1000 yıldır

Meşe ağaçları 1000 yıl boyunca ayakta kalabilir. Ancak 700 yaşına geldiklerinde yaşlı sayılırlar.

Meşe Ağacı Nerede Yetişir

Meşe ağacı Anadolu'da çok fazla görülmektedir. Trakya, Karadeniz ve Marmara bölgesinde bol yetişen bir ağaç türüdür. Yetiştiği bölgelerde pelit veya palamut adı da verilmektedir. Ayrıca Pakistan, Yunanistan, Suriye, Lübnan, İran coğrafyasında da yetişmektedir. Özel bir yetiştirilme alanı yoktur ve pek çok yerde yetişebilmektedir. Ormanlar da pek çok ağacın yanı sıra meşe ağacı da yer alır. Ayrıca sırf meşe ağacına ev sahipliği yapan ormanlar vardır. 

Meşe Ağacı Nasıl Yetişir

Meşe Ağacı pek çok coğrafyada yetişebilen bir ağaç türüdür. Ama yetiştiği bölgelerin sulak olması gerekir. Yağışlı yerlerde görülür. Ağacın, güneşli veya kısmen gölgeli alanların her ikisinde de yetişmesi söz konusudur. Rüzgâra karşı çok dirençli bir ağaçtır. Park, bahçe gibi yerlerde çok fazla vardır. 

Meşe Ağacının Özellikleri 

Meşe ağacının kerestesi son derece dayanıklıdır. Odunu ise ağır ve bol damarlı bir görüntü sergiler. Oldukça sert bir yapısı vardır. Dört mevsim yapraklarını dökmez ama yaprakları sararabilir. Ağacın özellikleri ise oldukça fazladır. Meşe ağacının kerestesi ev eşyası yapımında kullanılabilir. Ayrıca parke üretiminde kullanımı vardır. Palamut ise boya üretiminde etkin madde olarak kullanılır. Pelit ise hayvan yemi olabilir. 

Yakacak odun olarak mekânları ısıtmakta kullanılır. Yapısının çok sağlam olması nedeniyle bazı yapıların inşasında kullanılır. İskele veya gemi yapım malzemesi olabilir. Merdivenler, kapılar, pencereler sert olan meşe türlerinden üretilebilir. Ayrıca meşe ağacının kabuklarından çay elde edilir. Parfüm yapımında da etkin madde olarak kullanılmaktadır. 

Meşe Ağacının Faydaları 

Meşe ağacının odunu ev dekorasyonunda kullanılabilmektedir. Ama aynı zamanda sağlık açısından tüketimi mümkün olmaktadır. Ağaç kabuklarının Anadolu’da faydalı olduğuna inanılmaktadır. Ağaç kabuklarından elde edilen kısımdan çay yapılır. Çayın sindirim sistemine ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiği düşünülmektedir. 

Meşe ağacı çayı için, meşe dalları kesilir ve kurutulur. Aydınlık bir yerde kurutulur ve ince parçalara ayrılır. Daha sonra bir miktar suda kaynatılarak tüketilir. Meşe ağacı kabuğunda, vitamin ve mineral bulunmaktadır. Ama mutlaka bir doktora danışılarak tüketilmelidir. Sindirim sistemini iyileştirici etkisi bulunmaktadır. 

Meşe ağacının yapısı gereği mikropları etkisiz kılma özelliği vardır. Cilt yüzeyindeki tahribatların onarımına yardımcı olur. Ayrıca iltihap iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Ayrıca el ve ayak terlemelerinin azaltılmasında kullanılabilir. Meşe ağacı çayı ise ağız gargarası olarak kullanıldığında iltihap önleyici etkisi vardır. Meşe ağacı kabuğu ayanı zamanda karbonhidrat bakımından zengindir. 

Meşe ağacının tepe kısmı oldukça geniştir. Gövdeleri oldukça geniş olabilmektedir ama gövde kısımları da düzgün bir şekildedir. Meşe ağacının rengi siyaha yakın bir renktedir. Kökleri oldukça sağlam bir ağaçtır. Kök yapısı olarak derinlere doğru uzanmaktadır. Aynı zamanda yanlara doğruda kökleri genişleyebilmektedir. Yaprakları değişik şekillere sahiptir. Ama genel olarak düz kenarları ve dişli bir yapısı vardır. 

Ağaçlar, eski tarihten beri insanların hayatında büyük bir destek faktörü olmuştur. Ağaçların insanların hayatında önemli bir yeri olmaktadır. Hem odun olarak yapısından faydalanmak hem de gölgesinden yararlanmak söz konusudur.

Meşe Yaprağı

İster siyah zeytin, ister yeşil zeytin hangisi olursa olsun eğer zeytini muhafaza ettiğiniz kabın içerisine meşe yaprağı koyarsanız bir daha küflenme sorunu yaşamazsınız.

Hatta yaptığınız turşularınızın içerisine bile birkaç dal meşe yaprağı koyarak küf oluşmasını engelleyebilirsiniz.

Kuru bakliyatlar, tarhana vb her türlü kuru ve küflenme potansiyeli olan gıdanıza kurutulmuş meşe yaprağı koyabilirsiniz.

Meşe yaprağı kurusu doğal, ilaçlanmamış temiz bir bölgeden toplanmış ve kurutulmuş olmalıdır. Veya güvenilir bir yerden satın da alabilirsiniz.

Taze meşe yaprağı olanlar (yaş yaprak hali) onu da daha çok kuru olmayan bir gıdanın muhafazasında kullanabilir. Aksi taktirde gıda, yapraktaki nemden dolayı küflenebilir. Örneğin, bir kavanoz kuru tarhananız var ve yaş yaprağı koyarsanız tarhana küflenebilir, ancak kuru yaprak konulursa nemlilik olmaz ve dayanıklılık sağlar. Yaş yaprağı turşuya da koyabilirsiniz.

Zeytin içerisine koyacağınız meşe yaprakları sayesinde ayrıca kavanozu her açtığınızda mis gibi meşe kokusu da hissedeceksiniz. evinizde küf yaparsa endişesi duyduğunuz pek çok gıdaya muhafaza amaçlı meşe yaprağı koyabilirsiniz.

Doğayı koruyalım. 

Meşe suya dayanıklı mı

Bir de Sedir uygulamasını saunalar, dolaplar ve ev kaplamaları için de bulabilirsiniz. Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır.

Meşe ağacı neyi temsil eder

Birçok kültürde meşe ağacı gücü, kudreti ve bilgeliği temsil eder, ülkelerin tarihlerinde kendisine önemli yerler verilmiştir. Eski Yunan'da meşe ağacının Zeus'un kutsal ağacı olduğu düşünülürmüş. Hatta bazı kahin ve falcılar, meşe ağacı yapraklarının rüzgarda çıkardığı ses ve hışırtıları yorumlarmış. 

Meşe palamudu zehirli mi

Meşe Palamudu: Evcil dostlarınız tarafından büyük miktarlarda yenirse, aşırı derecede toksik olabilirler.

Meşe Palamudundan yemek yapılır mı

Meşe palamudu yenir mi: Evet, meşe palamudu yenilebilir. Eylül ayından itibaren onları doğrudan yerden veya ağaçtan toplayabilirsiniz.

Meşe palamudu çiğ yenirse ne olur

Tanenler, temel besinleri emme yeteneğini azaltır. Ayrıca yüksek miktarda tanen tüketmek kanser ve karaciğer hasarı gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Bu yüzden meşe palamudunun çiğ bir şekilde tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.

Meşe palamudu şeker hastalığı için nasıl kullanılır

Unutulmamalıdır ki, sulak yerde yetişen meşe ağaçlarının palamutları daha az tannik asit içerir. Diyabet hastaları için, kaynamakta olan yarım litre klorsuz suya birkaç meşe palamudu, bıçakla bir kere derin çizilerek atılır. Ağzı kapalı olarak 10 dakika kısık ateşte kaynatılır ve günde bir defa içilir.

Meşe Ağacının Bakımı 

Meşe ağacı tabiat koşullarına karşı dirençli bir ağaç türüdür. Yağmurlu olan bölgelerde yetişmektedir. Özel bir bakım gerektirmemektedir. Susuz kalmaması gerekir.

Kaynak: harsitvadisi.com