"KKYDP 2025 yılına ait başvuru dönemi başladı"
Kırsal kalkınma destekleri kapsamında tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi hakkında tebliğ (2024/43) yayımlandı
Yorum Ekle
Tarıma dayalı altyapı yatırımlarının desteklenmesi kapsamında küçük ve orta ölçekli işletmelere 100 bin lira ile 8 milyon lira arasındaki projeleri için yüzde 50 hibe desteği sağlanacak.
Başvuruların son tarihi 9 nisan olup projelerin bu tarihe kadar https://hibedestek.tarimorman.gov.tr/Tarim/onlinebasvuru.aspx?tip=3 adresinde girişinin yapılması gerekmektedir.
Ayrıntılı bilgi için İlçe Tarım müdürlüklerine müracaat edebilirsiniz.
BAŞVURU KONUSUNDA ÖNEMLİ HUSUSLAR
Başvuru ve detaylı bilgiye https://hibedestek.tarimorman.gov.tr/Tarim/ onlinebasvuru.aspx adresinden ulaşılabilir. Başvurular 24 Şubat 2025 - 9 Nisan 2025 tarihleri arasında online olarak yapılmalıdır.
YATIRIM KONULARI HAKKINDA ÖNEMLİ HUSUSLAR
1.Yatırımların tümü kırsal alan/mahallede olmak zorundadır.
2.Başvuru sahiplerinin Bakanlık kayıt sistemlerinden yatırım konusu ile ilgili kaydının olması gerekmektedir.
3.Uygun harcamaların yüzde 50 nispetindeki kısım için destek sağlanacaktır. Toplam uygun harcama miktarı 100.000 TL – 8.000.000 TL arasında olmalıdır.
4.Kapasite artırımı veya teknoloji yenileme/modernizasyon konularında proje sunan yatırımcılar, yapı kullanım izni, işletme kayıt belgesi, çalışma izin belgesi, çevre izin belgesi vb. belgelere sahip olmalıdır.
5.Tarımsal ürünlerin depolanmasında sadece çelik silo ve soğuk hava deposu başvuruları hibe kapsamındadır.
6.Daha önceki hibe desteklerinden yararlanmış olan tesislerden bir yılını doldurmuş olanlar sadece kapasite artırımı ile teknoloji yenileme/modernizasyonu konularında
yeni başvuru yapabilirler. Yeni yatırım ve tamamlama yatırım konularında izleme süresi boyunca aynı alt konuda başvuru yapamazlar.
7.Yatırım projelerinin fiziki olarak son tamamlanma süresi 30/11/2025'dir. Uygulama süresi başvuru sahibi tarafından başvuru formu ve iş planında belirtilmelidir.
8.Tüzel kişilikler, kuruluş tüzüklerinde/ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet alanları ile ilgili yatırım konularına başvurabilirler.
9.Kiralanmış bir mülk üzerinde yapılacak yatırımlar uygun yatırımlardır. Kiralama süresinin başvuru süresi içerisinde başlamak üzere en az yedi yılı kapsamalıdır. Nihai raporda ödeme talep dosyası ekinde üst hakkı veya kiralamanın tapuya şerh edilme şartı aranır.
10.Broşür bilgi amaçlı hazırlanmıştır. Broşürde oluşacak basım v.s hatalarında Tebliğ ve uygulama rehberi hükümleri esastır.
AİLE İŞLETMECİLİĞİ FAALİYETLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK ALTYAPI SİSTEMLERİ
1.Aile İşletmeciliği Faaliyetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Altyapı Yatırımları
2.Bitkisel ve Hayvansal Ürünlerin İşlenmesi, Paketlenmesi ve Depolanması :
3.Bitkisel Ürünlerin işlenmesi, kurutulması, ve depolanması
4.En fazla 10 ton/gün işleme kapasitesi olan süt işleme ve toplama tesisleri,
5.En fazla 0,5 ton/gün işleme kapasitesi olan et işleme tesisleri,
6.Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması yönelik yatırımlar,
7.Süt toplama tesisleri yatırımları konularında yeni tesis yapımı, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, faal tesislerin kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve modernizasyon yatırımları hibe kapsamında değerlendirilebilir.
-Tarımsal Ürünlerin Depolanması:
Çelik silo ve soğuk hava deposu konularında yeni tesis yapımı,
Tarımsal Sabit Yatırımlar:
1.Üretime yönelik ahır ve ağıl yatırımları
2.Kapalı ortamda bitkisel üretime yönelik tesisler,
3.Kültür Mantarı
4.Yeni tesis yapımı, kısmi yatırım tamamlama, mevcut faal tesislerin kapasite artırımı, teknoloji yenileme, modernizasyonları,
5.Yenilenebilir Enerji Tesisleri:
ARICILIK VE ARI ÜRÜNLERİNE YÖNELİK YATIRIMLAR
1.Yatırımcı Arıcılık Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olmalıdır.
2.Gezici arıcı ve yaylacıların başvurularında sabit işletmenin olduğu yerin mülkiyet belgesi istenir. Bunların bitkisel üretim yapma zorunluluğu yoktur.
3.En az 200 kovan ile gezginci arıcılık yapan üreticiler ile en az 100 adet kovana sahip ana arı üretimi yapacak arıcılar için güneş enerji sistemi, arıcı barakası, karavan alımları
4.Ana arı malzemeleri, polen kapanlı boş yeni kovanlar ve parçaları, kova aparatları, bal dinlendirme tankları, arı yemlikleri, arıcılık elbise ve kıyafetleri, bal eritme kazanları, körükler, bal süzme makinesi, bal dolum ve paketleme makinesi hibe kapsamında değerlendirilir.
BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE EĞİTİMİ
1.Mevcut tesislerin teknoloji yenileme ve modernizasyonu
EL SANATLARI VE KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER
1.Zanaatkarlık faaliyetleri, bölgeyle uyumlu katma değerli ürünler, gıda olmayan ürünlerin işlenmesi konularında destek verilecektir.
2.Gerçek kişiler yatırım kırsal alanda olmak kaydıyla yeni tesis yapımı, mevcut tesislerin teknoloji yenileme ve modernizasyonu konularında başvuru yapabilir.
İPEK BÖCEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
1.Dut bahçelerinin kurulumu ve toplu beslenme evi konularında yeni tesis yapımına destek verilecektir.
SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
1.İç sularda ve denizde üretim faaliyetleri yapan/yapacak olan tesislere alabalık, sazan, çipura, levrek vb. türleri için destek verilir.
2.Balık üretim çiftliği ekipman, inşaat işleri, atık su arıtma sistemleri, havuzlar, besleme ile ilgili ekipmanlar, yumurta ve yavru balık üretim ekipmanları, üretim hasat kalite hijyen iyileştirme ekipmanları, çevresel etki azaltılması ekipmanları, küçük soğuk hava depolarının kurulması, işletme inşası ve modernizasyonu gibi kalemlerde destek verilir.
3.Su ürünleri yetiştiricilik belgesine sahip veya yatırım tamamlandığında yetiştiricik
belgesine sahip olabilecek olan yatırımcıların yeni tesis yapımı, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, faal mevcut tesislerde kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve modernizasyon konularındaki yatırımları destek kapsamındadır.
KOOPERATİF VE BİRLİKLER İÇİN MAKİNE PARKLARI
1.Tarımsal amaçlı kooperatif ve birliklerin taş toplama makinesi, çayır biçme makinesi, balya makinesi, silaj makinesi, silaj paketleme makinesi vb. ortak kullanıma müsait makine ve ekipmanların alımı ile muhafazası için bina inşaatına destek verilir.
2.Projede yer alan inşaat işleri ile makine ve ekipman alımları, başvuru yapan üretici örgütünün faaliyet alanlarıyla ilgili olmalıdır.
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
1.Tıbbi aromatik bitkilerin havalandırılması, kurutulması, işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması için tesis inşaatı ve ekipman satın alınmasına destek verilir.
2.En az 5 dekar lavanta,biberiye,kekik v.b ürün ekimi olan çiftçilere en az 250 kg/yıl yağ işleme kapasite şartıyla distilasyon kazanı, soğutucu eşanjörü, su seperatörü gibi ekipmanlar ve tesis inşasına destek verilir.
Giriş: 21 Mart 2025 | Güncelleme: 21 Mart 2025 | Okunma: 249
Kaynak: Doğankent Tarım ve Orman Müdürlüğü
Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.