"Haluk Dursun'un Gençlere Örnek hayatı"

1070

Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, bilim ve teknoloji şehri Kocaeli'nin Körfez ilçesinde 1957 yılında dünyaya gelir. Babası Oğuz Türklerinin Çepni Boyundan Giresun Tirebolu Aslancık Köyü'ndendir. Annesi ise Kocaeli Hereke eşrafından Manav Türkmenleri'nden bir aileye mensuptur. Baba memleketi, bir dünya markası olan Türk fındığının başkenti ve kirazın anavatanı Giresun'undur. Giresun'un tarihi ve doğup büyüdüğü, Türk sanatında bir dünya markası olan Hereke ipek halıların merkezi, bilim ve teknoloji üssü Kocaeli'nin kültürü Haluk Dursun'un manevi dünyasına adeta dantel zarafeti ile işlenir. Haluk Dursun un hayatında Giresun ve Kocaeli çok önemlidir. Baba Dursun Dursun Giresun'dan Hereke'ye iş ve aş için gelip yerleşir.

Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Türk sanayi tarihinde çok önemli yeri olan İpek Halının dokunduğu Hereke'ye yerleşir. Sümerbank Dokuma Fabrikası'nda çalışırken Hereke'nin yerlilerinden Osmanlı müderrisi bir ailenin kızı Şevkiye Hanım ile evlenir. 1957 yılında Haluk Dursun dünyaya gelir. Okul çağı geldiğinde Sümerbank Taş Mektepte ilkokula başlar. Hayatı boyunca kültür ve tarihe önem veren, ardında çok sayıda eserler bırakan Haluk Dursun'a, aile eşrafı ve doğup büyüdüğü ortamdaki kültürün etkisi büyük olur. Haluk Dursun’un tabiat ve okuma aşkı, Marmara Denizi'nin sakin ve serin suları ile bir tabloyu andıran Hereke'de böyle başlar. Türkiye birincisi olarak Galatasaray Lisesi'nde yatılı olarak okumaya başlar. Lise hayatında İstanbul'da yaşar ve imparatorluklar şehri İstanbul kültürüyle de bezenir. İstanbul etkilemiştir Haluk Dursun'u ve her fırsatta İstanbul tarih ve kültürünü araştırır. Bu bilgi birikimi ve İstanbul tutkusu, onu ileride İstanbul'da yaşama sanatı ve Nil'den Tuna'ya Osmanlı Coğrafyası kitaplarını yazmaya yönlendirecektir.

İlim Adamı Haluk Dursun

Haluk Dursun, İstanbul Üniversitesi'nde Edebiyat Fakültesi Son Çağ ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi bölümünde eğitimini tamamlar. Marmara Üniversitesinde ise Yakın Çağ Tarihi Anabilim dalında yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlar. Akademik kariyerine tarih alanında devam eden Dursun, tarih doçentliği ve profesörlüğü yapar. Tarih, medeniyet, kültür alanında sayısız dersler ve konferanslar verir. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Kurul Üyeliği yapar. Aynı zamanda Kültür Ve Turizm Bakanlığı'nda müdürlük ve müsteşarlık yapar. Müsteşarlık döneminde Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı kurulur. Tarihine sahip çıkan ve koruyan Ahmet Dursun, Ayasofya'da kapsamlı restorasyon faaliyetleri yürütür, Osmanlı eserleriyle ilgili koruma/onarma çalışmaları gerçekleştirir. Osmanlı padişah türbelerinin ziyarete açılması, Sıbyan Mektebinde çocuklara Ayasofya Müzesi'nin anlatılması, 17 yıldır çıkarılamayan Müze Dergisi'nin yeniden çıkarılması gibi faaliyetleri yürütür. Yaptığı çalışmalarla çeşitli ödüller alır. Gazetelerde kültür sanat yazıları yazar. Televizyonlarda tarih, kültür ve sanat içerikli programlar yapar. Nil'den Tuna'ya Osmanlı Yazıları; Tuna Güzellemesi; Osmanlı Coğrafyasına Yolculuk,  İncir Çekirdeği, Hereke’den Çıktım Yola; Medeniyet Köprüsü Beş Şehirli başlıca kitaplarıdır.

Görev Şehidi Haluk Dursun

Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun Türk kültür, tarihi ve sanatına dair çok önemli çalışmalar yapar.  Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı görevini yürütmekteyken 1071 Malazgirt Zaferi’nin yıl dönümü kutlamaları için Muş’un Malazgirt ilçesine gider.  Ardından Van-Erciş ilçesine yaptığı ziyaret sonrası, geçirdiği trafik kazasında 19 Ağustos 2019 günü hayatını kaybeder. Türkiye, Haluk Durdun un ölümü ile büyük bir şok yaşar. Cenazesi başta Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile İstanbul Sultan Ahmet Camii'nde kılınır, çok sevdiği Kocaeli Hereke'de toprağa verilir

Haluk Dursun Vefa Ödülü

Kültür ve medeniyet coğrafyamızın aşığı Haluk Dursun, hayatı boyunca Türk kültür ve tarihini araştırıp bilgi birikimini aktarmak için elinden ne geliyorsa yapar. Kalıcı eserler bırakarak gelecek nesillere hayatı ve nasihatleri ile rol model olur.  

Türk dünyası Gazeteciler Federasyonu,  2019 yılında organize ettiği Uluslararası Türk Dünyası 4. Belgesel Filim Festivali dolayısı ile Haluk Dursun'a vefa ödülü vererek tarihi bir görevi ifa eder.

Haluk Dursun'dan Gençlere Öğüt

Kültürel kalkınmanın mimarlarından görev şehidi Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun'un gençlere verdiği bir birinden önemli 20 öğüt sadece gençlerin değil herkesin kulağın da küpe olacak niteliktedir. Haluk dursun, öğütlerinde şöyle seslenmiştir,

Sevgili Gençler, Gözümüzün Bebeği, Geleceğimiz Gençler...

1. Meraklı insan olun, duyarsız, ilgisiz, heyecansız insan olmayın.

2. Bir merakınız olsun. Güzel sanatlarla ilgili bir merakınız olsun. Şiir yazamasanız bile ezberleyin.

3. Soru sorma alışkanlığı edinin.

4. Öğrenmeye doymayın.

5. Takipçi olun. Hele, kendi işinizi başkasına hiç bırakmayın.

6. İşlerinizi önem sırasına göre sıralamayı bilin. 7. Danışın.

8. Zamanlama konusunda dikkatli olun.

9. Dikkatli olun. Öncelikle ağzınızdan çıkan söze, lafa dikkat edin...

10. Hafızanıza güvenmeyin. Devamlı not alın; kayıt tutun, arşiv yapın.

11. Randevulara vaktinde gidin.

12. Bilgi sahibi olmadan yorum yapmayın.

13. İleri görüşlü olun.

14. Gözlem ruhuna sahip olun.  

15. Çözüm odaklı olun

16. İnsan kıymeti bilin

17. Günlük politikalar, kısır siyasal çekişmeler sizi esir almasın. 

18. Eleştiri ve tenkide açık olun

19. Şükrü ihmal etmeyin. 

20. En son olarak da öğrenmeye ve öğretmeye doymayın. Aman ne olacaksanız olun sakın,sıradan ve sürüden olmayın

Erciş'te Haluk Dursun Vefa Anıtı

Görev Şehidi Prof. Dr. A. Haluk Dursun Hoca'ya 19 Ağustos 2019'da kaza geçirip vefat ettiği Van'ın Erciş ilçesinde çok anlamlı ve önemli bir vefa örneği yapılır.

Erciş Sevim Kürüm Anadolu Lisesi Müdürü Hikmet İRVEN ve Devri Alem Belgesel Program Yapımcısı İsmail Kahraman'ın ortak çalışmaları ile kurulan Ahmet Haluk Dursun VEFA Grubu,  kazanın olduğu Erciş yolu üzerinde Ercişli hayırsever Mehmet Kahraman’ın hibe ettiği 300 M2'lik yerin üzerine Haluk Dursun un çok sevdiği çınar fidanları dikilerek örnek bir hatıra fidanlık oluşturulup Haluk Dursun Vefa Anıtı yapılır. Vefatının birinci yıl dönümünde vefat ettiği Erciş'te kazanın olduğu yerde yapılacak anıtta anma toplantısı düzenlenecek.

Ahmet Haluk Dursun VEFA Grubu öncülüğünde yapılan kültürel kalkınmanın mimarlarından görev şehidi Haluk Dursun Vefa Anıt ve Fidanlığı 2071 Malazgirt Zaferi'nin yıl dönümü törenlerin de 26 Ağustosta ziyarete açılacak

Haluk Dursun'un Öz Geçmişi 

Aslen Giresunlu bir ailenin çocuğudur. Tarih profesörü, akademisyen, müsteşar, bakan yardımcısı, araştırmacı yazar (D. 16 Aralık 1957, Hereke / Kocaeli – Ö. 19 Ağustos 2019, Erciş / Van) ilkokulu memleketinde okudu. İlköğreniminden sonra Galatasaray Lisesinde okumak için İstanbul'a yerleşti. Galatasaray Lisesi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yakınçağ ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Kürsüsü (1980) mezunu.

Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünde İslâm Amme Hukukunda Hükümet Anlayışı konusunda yüksek lisans, II. Abdülhamit Döneminde Akabe'de Osmanlı-İngiliz Rekabeti konusunda da doktora tezi hazırladı. 1987 yılında Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesine araştırma görevlisi olarak girdi. Daha sonra öğretim görevlisi ve yardımcı doçent oldu. Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi olarak Türk kültür tarihi, Yeni ve Yakınçağ'da Avrupa tarihi ve Türk inkılap tarihi dersleri verdi.

Prof. Dr. Haluk Dursun Temmuz 2014'te Kültür ve Turizm Bakanlığına Müsteşar olarak atandı, görevi sona erince öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürdü. Daha sonra aynı bakanlıkta vefatına kadar çalışmalarını Bakan Yardımcısı olarak sürdürdü.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, 19 Ağustos 2019'da Van'ın Erciş ilçesindeki trafik kazasında hayatını kaybetti.

Eğitimi ve Akademik Kariyeri

Lise eğitimini Galatasaray Lisesi'nde aldı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Son Çağ ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Kürsüsünden mezun oldu. Marmara Üniversitesi'nde Yakın Çağ Tarihi Anabilim Dalı'nda yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyet Tarihi sahasında tarih doçenti olan Dursun, Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nin Yakın Çağ Tarihi Ana Bilim Dalı'nda profesörlük ünvanını aldı.

Öğretim hayatı boyunca özellikle İstanbul tarihi, mimarisi, kültür ve sanatını konu alan sayısız konferans, söyleşi ve seminer veren Haluk Dursun, Boğaziçi kültür ve tarihi üzerine kurguladığı Boğaz Gezileri düzenlemiş, İstanbul ve kültür tarihi üzerine çeşitli radyo ve TV programları hazırlamıştır. 2017-2019 yılları arasında Türkiye'nin farklı bölgelerinde, gençlere kültür tarihimizi ve coğrafyamızı benimsetmeye yönelik hazırladığı Gençlerle Baş Başa başlıklı seminerler vermiştir.

Kamu Alanındaki Görevleri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ. Genel Müdür Danışmanı olarak Miniatürk Projesi'nin hazırlanmasında görev almış, İçişleri Bakanlığı tarafından Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'nun Yönetim Kurulu Üyeliğine atanmış, 2005-2006 ile 2011 tarihlerinde aynı kurumda Başkan Vekilliği görevini yapmıştır.

2007 yılında İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü vekili olarak görev yapmıştır. 2006-2012 yılları arasında Ayasofya Müzesi Başkanlığını yürütmüş, 2009-2011 yıllarında Ayasofya Müzesi Müdürlüğü görevini de üstlenmiştir. 2012 Temmuz ayı itibarıyla getirildiği Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü görevini 2014 yılına kadar sürdürmüştür.

2013 yılında İstanbul Topkapı Sarayını Sevenler Derneği Başkanlığı görevine seçilmiştir. 2014 Temmuz ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevine atanmış, Yunus Emre Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmıştır. 2016 yılı Nisan ayında kendi isteğiyle emekliye ayrılmıştır.

26 Mayıs 2017 tarihli Bakanlar Kurulu Kararıyla Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu üyeliğine atanmıştır. Aynı zamanda Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliği görevini yürüttü. 20 Temmuz 2018 tarihi itibarıyla de Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcılığı görevine getirilmiştir. Görevi sırasında Türk Tarih Kurumu işbirliği ile Anadolu Tarih ve Kültür Birliği başlığı altında yürüttüğü program dahilinde farklı bölgelerde yaşayan gençlerin bir araya getirilmesi için çalışmıştır.

Kamu alanındaki görevleri süresince, içlerinde Ayasofya Müzesi'nde gerçekleşen çalışmalar sonucu kendisine verilen Rotondi Sanat Kurtarıcısı ödülü de dâhil olmak üzere sayısız ödül alan Haluk Dursun, 2019 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri kapsamında verilen Vefa Ödülü’ne de layık görülmüştür.

Vefatı

Türk Tarih profesörü, kültür adamı ve bürokrat Ahmet Halûk Dursun Malazgirt Savaşı'nı anma programı için gittiği Doğu Anadolu Bölgesi'nde çevre yerleşim yerlerini gezerken,19 Ağustos 2019'da çok sevdiği Ahlat'tan dönüş yolunda, Erciş, Van'da meydana gelen trafik kazası sonucu 62 yaşında vefat etmiştir. Cenazesi İstanbul Fatih Camii'nden kaldırılarak, memleketi Hereke, Kocaeli Yukarı Hereke Mezarlığı'na defnedilmiştir.

Eserleri

• İstanbul'da Yaşama Sanatı

• Nil'den Tuna'ya Osmanlı Yazıları

• Tuna Güzellemesi

• Osmanlı Coğrafyasına Yolculuk

• Boğaziçi'nde Kırk Yılım

• Ayasofya Müzesi Kültür Envanteri

• Şehir ve Kültür: İstanbul, (Editör)

• İncir Çekirdeği: Hereke'den Çıktım Yola

• Medeniyet Köprüsü Beş Şehirli

• Haluk'un Defteri: Gençlerle Hayat Bilgisi



Giriş: 17 Ağustos 2020 | Güncelleme: 17 Ağustos 2020 | Okunma: 1070


Kaynak:




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.