"Fındık Ürününde 2023 Yılı Devlet Destekli Tarım Sigortası Döneminde Son gün 28 Şubat"

Tarım sektörü, dünya nüfusu açısından taşıdığı kritik önemin yanı sıra ekonomik, siyasal, teknolojik ve kişisel risklerden yüksek düzeyde etkilenen, son derece hassas bir faaliyet sahası olarak kendine özgü bir yapıya sahiptir.

413

Bu açıdan bakıldığında, tarımın insanlığın beslenmesindeki fonksiyonunu etkili bir şekilde yerine getirmesi, tarımsal üretimi tehdit eden risklerin yönetimiyle doğrudan ilişkili olduğu görülür. 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamındaki risklerin teminat altına alınması, standart sigorta poliçelerinin belirlenmesi, hasar organizasyonları, tazminat ödemelerinin yapılması, tarım sigortalarının geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve diğer teknik hizmetlerin yürütülmesi amacıyla Tarım Sigortaları Havuzu kurulmuştur.

Fındık üreticilerimiz iklimsel afetlerin neden olduğu ve hemen hemen her yıl ürünlerinde az veya çok kayıplara neden olan, don, dolu, fırtına, hortum, sel, heyelan gibi riskleri yaşamaktadır. Bu nedenle ürünlerindeki oluşan kayıpları ise yalnızca TARSİM (Devlet Destekli Tarım Sigortaları)  ile sigorta yaptırarak telafi edebilmektedir. Devletin yüzde 67 ye varan  prim desteği ile ÇKS başvurusu yapmış her üreticimizin geç kalmadan fındık bahçelerindeki ürünlerini sigorta yaptırmaları halinde ilerideki günlerde yaşanabilecek afetlerden oluşacak kayıplarını karşılama fırsatları olacaktır.

Fındık ürününde 2023 yılı devlet destekli tarım sigortası dönemi 1 Kasım 2002 itibarıyla başlamıştır. Bu yıl çok yoğun ilgi gösterdikleri sistemde üreticilerimizin 2023 yılı ürünlerinin kg değerini ise 39 TL'den 65 TL' ye kadar fiyat seçenekleri ile sigorta yaptırabilir. Üreticimiz bahçesinin bulunduğu rakıma ve indirimlere göre değişmekle birlikte ortalama 1-2 ocaktan alacağı fındık bedeli ile Bir dekar bahçesini sigorta yaptırabilirler. Üreticilerimiz son gün olan 28 Şubat tarihini beklemeden bir an önce TARSİM ile fındık bahçelerini sigorta yaptırarak güvence altına almaları gerekmektedir.

Bu kapsamda İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz koordinasyonunda, Giresun TARSİM Bölge Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüklerimizin katılımı  ile ilçelerimizde  toplantılar planlanarak, üreticilerimize gerekli uyarılar yapılmaktadır. Bakanlığımızın Dijital Tarım  Pazarına (DİTAP)  üye olan çiftçilerimiz ürünlerini değerinde satabileceği gibi  ayrıca  toplam poliçe  primi üzerinden yüzde 5  indirim, DİTAP üzerinden sözleşme yapmış olmaları durumunda ilave yüzde 5 indirim uygulanmaktadır. Konu ile ilgili çiftçi bilgilendirme toplantılarına Şubat ayına kadar devam edilecektir.



Giriş: 05 Aralık 2022 | Güncelleme: 05 Aralık 2022 | Okunma: 413


Kaynak: Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.