Bilgi Arşivi > Şarkı ve Müzik Sanatı

Atilla Atasoy (Türk pop müzik sanatçısı)


Atilla Atasoy, (d. 10 Aralık 1953 Milas - Muğla) aslen Marmaris'li Türk pop müzik sanatçısı.

Hayatı

Çocukluğu Marmaris ve Antalya'da, ilk gençlik yılları Ankara'da geçti. Eczacılık Yüksek Okulu'nu bitirdi. Müzik dünyamızda besteci, söz yazarı ve yorumcu olarak tanındı. Müzik eğitimi almaya daha beş yaşlarında mandolin ile başladı ve ilkokulda Ses ve Oyun Gücü Yarışması'nda birinci olup "Çoban" adlı müzikalde başrol oynamasıyle ağırlık kazandı. Öğrenimi süresince de tiyatro, müzikal, Türk Sanat, Türk Halk, Halk Dansları, bale, Modern Dans çalışmalarında bulundu. Bu arada birçok enstrüman denedikten sonra gitarda karar kıldı ve gitar ile birlikte de beste çalışmalarına başladı. 1971 yılında Hıncal Uluç'un sunduğu "Bil Bul" adlı yarışma programında ilk kez kamera ile tanışan Atasoy, 1972'de Yavuz Gökmen'in prodüktörlüğündeki müzik-eğlence programıyla besteci-şarkıcı olarak lanse edildi. Ankara Radyo ve Televizyonu ile başlayan birçok toplu ve solo programlarda, kendi bestelerinin yanı sıra Halk Müziği modernizasyonları ve Türk Sanat Müziği orkestrasyon denemelerini sergiledi. Bu arada Selim Atakan, Pepe Cursi, Şerif Yüzbaşıoğlu, Mehmet Erenler, Erol Sayan, Melahat Pars ve Hasan Cihat Örter ile çalıştı. "Anam / Cüce" isimli ilk plağını 1974 yılında doldurdu. Türkiye onu asıl 1975 Eurovision Türkiye elemelerinde ikinci olduğu "Dilenci" şarkısıyla tanıdı. O yıl Hey Dergisi'nin Ümit Veren Şarkıcı ödülünü aldı. Ayşe Mine ve Dağhan (Baydur) ile birlikte 1979 Eurovision Türkiye seçmelerine katılmışlardı. Finale gelemediler ve şarkılarından Hopşirinini isimli bir EP çıkarttılar. Atasoy, ardından 1979-1980 yıllarında yedek subay eczacı olarak askerliğini yaptı. Yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da (Tunus, Bulgaristan ve İsveç'te) ödüller kazandı. 6 Haziran 1982 Bulgaristan'ın Slanchev Briag kasabasında yapılan 18. Altın Orfe Müzik Festivali'nde, "Fırtına" ve "Like Bird" adlı parçalarla Türkiye'yi temsil eden Attila Atasoy iki özel ödül aldı. 1987'de "Farzet ki Ben Seni Hiç Tanımadım" şarkısı ile kendini tekrar hatırlattı. 1989'da Erdal Çelik'in yorumladığı söz ve müziği kendisine ait olan "Yaz Yağmuru" adlı bestesi Altın Güvercin Yarışması 3.lüğü aldı. 1994-1999 arasında kısa süren bir evlilik yaptı. Bu evlilikten 1995 doğumlu Ada adında bir kızı var. Halen müzik ve sahne çalışmalarını zaman zaman sürdürüyor ve 2011 yılından beri Eczacılık yapmıyor. "Düş Peşime" isimli gezi yazılarından oluşan ilk kitabı Mayıs 2016'da yayınlandı.

Diskografi

Albümler

1978 Bir Gün Beni Ararsan

1981 Avare

1984 Sanadır Bütün Şarkılarım

1987 Farzet ki Ben Seni Hiç Tanımadım

1989 Rüyalar Ve Anılar (İmkansız)

1991 Gizli Çiçek

1994 Atilla Atasoy 94

1996 Ayrılık Sevdaya Dahil (maxi single)

2002 Biraz

2007 Düş Gezginleri

2008 Çek Anam Çek Çek Orman İçine (Söz, müzik Buzuki Erol, single)

2008 Türküler (Hasan Cihat Örter - Ork. Aranjman ve Demo çalışmaları )

2011 Orda Mısın?

2013 Atasoy'dan Koyutürk Tangoları

45'likler

1974 Anam & Cüce

1974 Dilenci & İstiyorum

1974 Kurtulamazsın & Haberler

1976 Gülmek Ya Da Gülmemek & Sitem

1977 Son Pişmanlık & Bir Gün Beni Ararsan

1978 Duygusuz & Bilinmez

1979 Hopşirinini & Bir Dünya Kuralım % Kirli Şarkı

1980 Kışla Havası & Günah Bende


Kaynak: https://www.wikizero.com/


Bu sayfa, katkıda bulunanlar tarafından yazılmış bir Wikipedia makalesine dayanmaktadır.