"Yeni normalin en çok merak edilen 6 maddesi"

665

 Coronavirus salgını nedeniyle iki ayı aÅŸkın süredir devam eden Evde Kal süreci yerini kontrollü bir sosyal hayata bırakıyor. Bu dönemde dikkat edilmesi gerekenleri Anadolu SaÄŸlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko açıkladı... 

Türkiye, Ramazan Bayramı sonrasında normalleÅŸme sürecine girdi. Bu yeni dönemde Ä°ÅŸe dönüşte nelere dikkat edilmeli? Tatil yapmak, deniz ya da havuza girmek sakıncalı mı? Toplu taşıma araçlarında nelere dikkat etmeliyiz? gibi birçok konuda akıllarda soru iÅŸaretleri var. NormalleÅŸme sürecinin deÄŸiÅŸmeyen 3 unsurunu maske kullanımı, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyma olarak sıralayan Anadolu SaÄŸlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, Havaların ısınması ile virüsün etkisi azalır mı sorusu çok fazla geliyor. Coronavirus'lerin ultraviyole ışınlarına dayanıklı olmadığı biliniyor. ABD’de yapılan bir çalışmada, hava ısısının artmasıyla virüsün çoÄŸalma etkisinin azaldığı gösterildi. Ancak Güney Amerika'da, hava sıcaklığının yüksek olduÄŸu ülkelerde vakaların görülmesi de kafa karıştırıcı. Yaz aylarında açık havada, daha geniÅŸ alanlarda bulunmanın etkisiyle virüsün bulaÅŸmasının azalması bekleniyor dedi.  Doç. Dr. Elif Hakko, bu durumun önlemlerden vazgeçebileceÄŸimiz anlamına gelmediÄŸinin de altını çizdi. 

Çay kahve molalarına dikkat 

Maske kullanımının sadece iÅŸe giderken deÄŸil çalışma ortamında da gerekli olduÄŸunu anlatan Doç. Dr. Elif Hakko, Çalışma ortamlarında maskenin aÄŸzı ve burnu tam olarak kapatacak ÅŸekilde kullanılması, ellerin sık sık yıkanması veya el dezenfektanı ile temizlenmesi ve iÅŸ arkadaÅŸlarıyla araya 1,5 metre kadar mesafe konması önemli dedi. Sosyal mesafe kurallarına toplantılarda, açık ofislerde, yemek ve çay, kahve molalarında özellikle maske çıkartıldığında dikkat edilmesi gerektiÄŸini hatırlatan Doç. Dr. Elif Hakko, Maskeler eller dezenfekte edilmeden çıkarılmamalı ve ortalıkta bırakılmamalı diye konuÅŸtu. 

Klimalar riskli 

Klimaların virüs yayma açısından riskli olduÄŸunu söyleyen Doç. Dr. Elif Hakko, Klima temiz hava veriyorsa sorun yok ancak ortamın havasını filtre edip yeniden veriyorsa risk artıyor. Bu sebeple mümkünse pencereler açılarak havalandırma saÄŸlanmalı. Evde veya kendi özel arabanızda sadece sizin kullandığınız klimaların kullanılmasında ise sakınca yok dedi. 

Açık alanı olan AVM'leri tercih edin 

Mümkün olduÄŸu kadar AVM'lere gidilmemesi gerektiÄŸini söyleyen Doç. Dr. Elif Hakko, Gidilecekse açık alanı olanlar tercih edilmeli dedi.  Doç. Dr. Elif Hakko, AVM ziyaretlerinin kısa tutulması, asansör yerine yürüyen merdivenlerin tercih edilmesi ve yüzeylerle temastan kaçınılmasının önemi hatırlattı. Doç. Dr. Elif Hakko, giyinme kabininde deneme yapılacaksa kabinin her müşteriden sonra temizlendiÄŸinden emin olunması, içeride uzun süre kalınmaması ve yüzeylerle temas sonrası ellerin temizlenmesi gerektiÄŸini söyledi. 

Eldiven kullanmayın 

Maskelerin doÄŸru ÅŸekilde takıldığından emin olunması ve maskenin ellenmemesi gerektiÄŸini söyleyen Doç. Dr. Elif Hakko, Yüzeylerle temas sonrası eller dezenfekte edilmeli. Eldiven kullanmak ise doÄŸru deÄŸil. Eldiven takıldığında eldivenlerle her yere rahatça temas ediliyor ve eldivenli ellerle maskeye ve yüze dokunabiliniyor. Çanta, cep telefonu gibi özel eÅŸyalar kirli eldivenlerle kirlenebiliyor. Onun yerine eldiven takılmaması ve ellerin sık dezenfekte edilmesi daha doÄŸru dedi. 

Deniz ve havuz riskli deÄŸil 

Yaz aylarının gelmesi ile deniz ya da havuza girmenin riskli olup olmadığı konusunda çok fazla soru geldiÄŸini belirten Doç. Dr. Elif Hakko, Virüs doÄŸru oranda klorlanmış havuz suyuna ya da denize girmekle bulaÅŸmaz ancak sudan çıktıktan sonra güneÅŸlenirken sosyal mesafeye dikkate edilmeli. Havlular kiÅŸiye özel olmalı, ÅŸezlonglar her kullanımdan sonra silinmeli dedi. 

Virüs yemeklerden bulaÅŸmaz 

Restoranlar ve eğlence yerleri ile ilgili de açıklama yapan Doç. Dr. Elif Hakko, Restoranlar için Sağlık Bakanlığı bazı düzenlemeler getiriyor. Bu önerilere hem işletmeler hem müşteriler uymalı. Servis kaşıkları, tabaklar herkes tarafından ellendiği için açık büfenin riskli olduğu yönünde ortak bir görüş var. Diğer taraftan bulaşıklar yüksek ısıda yıkanırsa kap, çatal, kaşık riskli değil. Ancak yıkandıktan sonra bunların herkes tarafından ellenmeden, doğrudan müşteriye iletilmesi önemli. Aynı şekilde virüs, yemeklerle de bulaşmaz diye konuştu.



Giriş: 28 Mayıs 2020 | Güncelleme: 28 Mayıs 2020 | Okunma: 665


Kaynak:




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.