"Yaşlılar Sempozyumu"

İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen Hayatı Yaşamaya Değer Kılmak isimli Yaşlılık Sempozyumu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz ÖZYARAL ve Öğr. Gör. Ayşe TANŞU'nun başkanlığında geçtiğimiz günlerde çevrimiçi olarak gerçekleşti.

409

400 Kişinin katılımı ile gerçekleşen sempozyumun açılış konuşmasını Sağlıkta İşbirliği Platformunun kurucusu Prof. Dr. Melih BULUT ve İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Tamer DODURKA yaptı. Bulut, konuşmasında nüfusumuzun hızla yaşlandığını, buna toplum ve bireyler olarak hazır olmadığımızı, farkındalık yaratmak için bu platformların çok anlamlı olduğunu dile getirdi. İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Tamer DODURKA ise özellikle Yaşlılık ve Mutluluk kavramlarını vurguladı.

Sempozyumun ilk konuşmacısı olan Prof. Dr. Sibel ÇAKIR Yaşlanman beraberinde ölümü getirecek bir olgu değil, ölmeye karşı bir süreç, ölümünde karşısında yer alan, yeni bir konumlanma, yaşamsal direnç olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Ayşe Banu ERGÖÇMEN ise Toplam nüfus içinde yaşlı nüfus payının yüzde 9,5 olduğunu, yüzyılın ortalarında bu oranın yüzde 20'ye ulaşmasının beklendiğini belirtti.

Tarih boyunca yaş almanın anlamının geçirdiği dönüşümlere baktığımızda başlangıçta yaş almanın, modern toplumlardaki ölüm, bitiş, mutsuzluk ve düşkünlük ile ilişkilendirilmesinin aksine, mutluluk ve erdemlerle ilişkili olarak ele alındığını ifade den Doç. Dr. Özlem DUVA KAYA iyi yaşam, erdemler ve değerler üzerine düşünmenin, verili normları sorgulama ve dönüştürme açısından bir imkan sunduğunu söyledi.

65 YAŞ ÜSTÜ BÜYÜKLERE ORYANTASYON EĞİTİMİ

Pandemi öncesi huzurevlerinde kalan yaşlılara yönelik 15 yıldır gönüllü üniversite öğrencileri ile yürütülen Kuşaklar Köprüsü projesi, pandemi sonrası KUŞAKLAR ARASI YARENLİK projesine dönüştü. Konuşmasında projeye değinen Refika Yazgaç şunları söyledi: 65 yaş üstü bilgelik çağı büyüklerimiz ile gönüllü üniversite öğrencileri oryantasyon eğitimi sonrası dijital platformlarda bir araya getirerek sözlü tarih metodolojisinde görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Yaşlılarla yapılan bireysel görüşmeler yoluyla, nesiller arası ilişkileri güçlendirmek, gençlerle yaşlıları bir araya getirerek, toplumlarının geçmişleri ile bağlantı kurmalarını sağlamak, duyarlılık geliştirmelerine yardımcı olmak, yaşam kalitesini yükselterek, kendilerini değerli hissettirecek konuma getirmek, sıkıntılarına ortak olup çözüm üreterek katkıda bulunmak gibi hedefler doğrultusunda çalışıyoruz.

YAŞLILARIN KENDİLERİNİ GÜVENLİ HİSSETTİKLERİ ORTAMDA YAŞAMALARI ÖNEMLİ

Prof. Dr. Velittin KALINKARA konuşmasında yaşlı bireyin kendi evinde ve yerel ortamında, bildik bir çevrede, özerk, güvenli ve sağlıklı bir yaşam sürdürmesinin toplumsal bir hedef olarak önemini koruduğunu belirtti. Evlerin, yaşam ortamlarının ve kentlerin yaşlının yaşamını bağımsız olarak sürdürebilmesini sağlamak üzere yeniden ele alınması gerektiğini söyledi. Yerinde ve sağlıklı yaşlanmanın birey üzerindeki etkilerinden bahsetti.

SANAT HER YAŞTA AİDİYET DUYGUSUNU ARTTIR

Sanatın her yaÅŸta aidiyet duygunu arttırdığını söyleyen sanat terapisti Elmira İSKENDEROVA BAÅž sözlerine şöyle devam etti: YaÅŸlı bireylerde sosyal iliÅŸkilerindeki yaÅŸanılan eksikliÄŸin bir göstergesi olan yalnızlık duygusunun yaÅŸanmasını önlemek ve psikolojik iyi oluÅŸ düzeylerinde artış saÄŸlamak için sosyal iliÅŸkileri canlı tutmak önemlidir. Sanat unsurlarını barındıran sanatla terapi grup çalışmalarının da yaÅŸlı bireyin aidiyet duygusunu artıracağını, yalnız deÄŸilim düşüncesini geliÅŸtireceÄŸini, grupsal faaliyetler içerisinde sosyal iliÅŸkilerini geliÅŸtirerek çevresiyle nitelikli iliÅŸkiler kurabileceÄŸini, hayat anlam ve amacını artırarak kiÅŸisel geliÅŸimleri üzerine olumlu etkiler saÄŸlayacağını söyleyebilirim dedi. 

YAŞLILARIN İLAÇ TEDAVİSİ

Yaşlılarda ilaç tedavisi ve ilişkili sorunlardan bahseden Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Pınar SOYSAL Hem tıbbi hem de mali boyutları nedeniyle yaşlılarda ilaç kullanımında Polifarmasi adıyla önemli bir geriatrik sendrom mevcut. Ayrıca Polifarmasi başlığı altında ilaç ve ilaçlara bağlı yan etkilerin, geriatri bilim alanı haricinde hiçbir klinik disiplinde de ele alınmamaktadır dedi.

YAŞLILARIN YAŞAM KALİTESİNDE ARTIŞ GÖRÜLDÜ

Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Sevnaz ÅžAHİN Ege Üniversitesi olarak 2016 yılından bu yana Ege 3. YaÅŸ Üniversitesi (Ege Tazelenme) Modelini sosyal sorumluluk projesi olarak yürüttüklerini, bu süreç içindeki uygulamalarda, yaÅŸlıların yaÅŸam kalitesindeki artışı gözlemlediklerini belirtti. Programa katılanlar arasında oluÅŸan baÄŸların yalnızlığı azaltan kuvvetli sosyal baÄŸlar oluÅŸturduÄŸunu söyleyen Åžahin, saÄŸlığı korumak ve kaliteli yaÅŸam için bireysel ve toplumsal olarak hayat boyu emek ve bilgi donanımı gerektirdiÄŸini ifade etti.  

EGZERSİZE BAŞLAMANIN YAŞI YOK

Dr. Öğr. Üyesi Figen Çiloğlu ve Öğr. Gör. Emrah Özdemir ortak gerçekleştirdikleri konuşmalarında Egzersize başlamanın yaşı yoktur. İleri yaşta bile uygun bir egzersiz programına başlayabilirsiniz. Dayanıklılık, kuvvet, denge ve esneklik egzersizlerinin, her birinin farklı faydaları vardır. Sonuç olarak fizyolojik ve psikolojik sağlığınızı korumak ve özellikle de bağımsız yaşamı mümkün kılabilmek için ileri yaştaki yetişkinlerimizin her gün fiziksel olarak aktif olmayı hedeflemelerini, oturmak veya uzanmak için harcadıkları zamanı azaltmalarınızı öneririz dediler.

Gerontolojik sosyal hizmet uzmanlarının yaşlı bireylerin hayatlarındaki yerinden bahseden Öğr. Gör. Esma ALTINDİŞ ise Gerontolojik sosyal hizmetler uzmanları yaşlı bireylerin biyo-psiko-sosyal gereksinimlerini karşılamada yardımcı olurlar. Yaşlı bireylerin potansiyel ve yeteneklerini fark etmelerini sağlarlar, aktif ve üretken bir yaşam sürmeleri konusunda onları teşvik ederler. Sosyal hizmetlerin temel amacı, yaşlının bağımlılığını azaltarak sosyal çevresiyle iletişimini koparmadan aktif, üretken ve mutlu bir yaşam sürmesini temin etmektir diye belirtti.

Uzman Hemşire Rabia TÜLÜBAŞ yaptığı konuşmada Evde bakımın, yaşlı bireylerde yaşamın tüm evrelerinde, kendi yerleşim alanlarında, günlük yaşam şartları içerisinde sunulduğu için bilişsel bozulmayı önleyerek bireylerin yaşam kalitesini yükselttiğini söyledi. Burada temel amacın, sağlığın iyileştirilmesinden öte, koruyucu sağlık hizmetlerinin ön planda olduğu, sağlık personelinin danışmanlık ve eğitmenlik rolünün aktif olduğu süreci kapsadığını ifade etti.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz ÖZYARAL ise yaşlıların beslenme alışkanlıklarına değindi. Olumlu beslenme davranışlarının yaşam boyunca özellikle de ilerleyen yaşlarda yaşam kalitesini yükselten en önemli faktör olduğunu söyleyen Özyaral, Yaşlılarımızın beslenme düzenlerine mutlaka dikkat etmeleri gereklidir dedi.



Giriş: 03 Haziran 2021 | Güncelleme: 03 Haziran 2021 | Okunma: 409


Kaynak: Teni Tapık Çimen




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.