"Türkiye'de ve Dünyada 50 Yaş Altı Körlüğün Birinci Nedeni, Diyabetik Retinopati"

Türkiye'de ve dünyada giderek artan obezite vakaları, göz sağlığı ile de doğrudan ilişkilendiriliyor.

27

Uzmanlar, obezitenin görme kaybına kadar gidebilecek ciddi göz hastalıklarına zemin hazırladığı konusunda uyarıyor. Türkiye'de acil önlemler alınmazsa, 2050'ye kadar yetişkinlerin yaklaşık yüzde 60'ının obezite olması bekleniyor. Dünyagöz Etiler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fevzi Akkan, Diyabet konusunda yapılan son araştırmalara göre, hızla artan obezite nedeniyle dünya çapında diyabet hastalarının sayısı 2050 yılına kadar iki katından fazla artarak 1,3 milyarı aşabilir dedi.

Washington Üniversitesi Sağlık Ölçüm ve Değerlendirme Enstitüsü'nün yaptığı araştırmada 2050'de yılına kadar diyabet vakalarının 1,3 milyarı aşacağı öngörülürken önümüzdeki 30 yıl içinde hiçbir ülkenin diyabet oranında düşüş görülmesi beklenmiyor.

Diyabetin ömür boyu süren kronik bir hastalık olmasının yanı sıra küçük damarları etkileyen bir hastalık olduÄŸunu hatırlatan Dünyagöz Etiler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fevzi Akkan, Diyabet, retinanın küçük damarlarını tıkayarak beslenmesini engeller. Diyabetik retinopati denilen bu durum eÄŸer zamanında müdahale edilmezse retinanın tamamen kaybına ve körlüğe kadar ilerleyebilir. Geçici görme bozukluklarından kalıcı görme kaybına kadar birçok göz sorununa yol açan diyabet, özellikle sebep olduÄŸu diyabetik retinopati hastalığıyla Türkiye'de ve dünyada 50 yaÅŸ altı körlüğün birinci nedeni olarak karşımıza çıkıyor diyor. 

Diyabet göze sinsice zarar veriyor

Diyabetik retinopatinin erken baÅŸladığını ancak göze yavaÅŸ yavaÅŸ hasar verdiÄŸini belirten Op. Dr. Fevzi Akkan, Retinadaki kılcal damarların yapısını bozan diyabet, hücre kaybına yol açarak damar geçirgenliÄŸinin bozulmasına, sarı nokta bölgesinde sıvı ve yaÄŸlı maddelerin birikmesine ve beraberinde kılcal damarların tıkanarak beslenmeyen alanların ortaya çıkmasına neden olur. Beslenmeyen alanlardan salgılanan bazı faktörler ise retinada yeni küçük damarların geliÅŸmesine yol açar. Normal retina damarlarından farklı olan bu küçük damarlar çok kolay kanama eÄŸilimindedir. Göz içindeki bu kanamalar, retina yüzeyinde zarların geliÅŸmesi ve retinanın yerinden ayrılması gibi birçok sorunu da beraberinde getirir diyor. 

10 yıllık diyabet hastasında görülme riski yüzde 90

Diyabetik retinopatinin geliÅŸmesindeki temel faktörün hastalığın süresi olduÄŸuna vurgu yapan Op. Dr. Fevzi Akkan, hastalık yaşı uzadıkça diyabetik retinopatinin geliÅŸme riskinin de arttığına dikkat çekiyor. 5 yıldan bu yana diyabet hastası olan bir kiÅŸide diyabetik retinopati geliÅŸme riskinin yüzde 50 olduÄŸunu söyleyen Op. Dr. Fevzi Akkan, 10 yıllık bir diyabet hastasında ise bu oranın yüzde 90’lara kadar çıktığını belirtiyor. 

Gebelik ve hipertansiyon hastalığın tablosunu ağırlaştırıyor

Diyabetik retinopatide kan ÅŸekeri kontrolünün önemli bir faktör olduÄŸunu söyleyen Op. Dr. Fevzi Akkan, Kan ÅŸekerinin düzensiz seyretmesi, ani kan ÅŸekeri yükselmesi ve düşmesi, retinanın bozulmasını ve hastalığın ilerlemesini kolaylaÅŸtırırken; gebelik, hipertansiyon, kan yaÄŸlarının yüksekliÄŸi (hiperlipidemi) ve böbrek hastalıkları ise retinopatiyi ağırlaÅŸtıran diÄŸer faktörler arasında yer alıyor diyor. 

Diyabet hastaları için göz dibi muayenesi şart

Diyabetin komplikasyonlar oluşmadan kontrol altına alınması gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Fevzi Akkan, Tip 1 diyabet hastalarının hastalığın beşinci yılından itibaren, Tip 2 diyabet hastalarının ise tanı konur konmaz göz muayenesine gitmesi gerektiğini belirtiyor. Op. Dr. Fevzi Akkan, diyabetik retinopati tanısı konulduğunda hastaların zaten yaklaşık 5 yıldır fark edilmemiş diyabeti olduğunun da altını çiziyor. Özellikle diyabetik retinopati teşhisi konulan hastaların 3-4 ay aralıklarla kontrole gitmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Akkan, Diyabetik retinopati düzenli takip edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır. Retinada meydana gelen değişikliklerin erken safhada tespit edilebilmek ve tedavideki başarı oranını korumak için özellikle diyabet hastalarının göz dibi muayenelerini aksatmamaları büyük önem taşıyor diyor.



Giriş: 21 Temmuz 2025 | Güncelleme: 21 Temmuz 2025 | Okunma: 27


Kaynak: Melike YavaÅŸ




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.