"Tirebolu'da Deniz Kirliliği ve Mezgitin Geleceği Konulu Sempozyum Düzenlendi"

74

Tirebolu Su Ürünleri Kooperatifi ile Yerel Eylem Grubu Derneği iş birliğinde Deniz Kirliliği ve Mezgitin Geleceği konulu sempozyum düzenlendi.

31 Mart 2026 tarihinde Gaffaroğlu Otel'de gerçekleştirilen sempozyumda konuşmacı olarak Prof. Dr. Hamdi Öğüt yer aldı. Programın açılış konuşmasını yapan Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Erkan Tarık Akdemir, balıkçılık sektöründe ihracatın önemi ve değeri üzerinde durarak, Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu'na (GFCM) katılımın sektöre sağlayacağı katkılara dikkat çekti.

Akdemir'in ardından söz alan sempozyumun ana konuşmacısı Prof. Dr. Hamdi Öğüt, uzmanlık alanının balık hastalıkları olduğunu belirtti. Karadeniz'de mezgit balığının yaşam alanlarının giderek yok olduğunu vurgulayan Öğüt, özellikle limanların korunmasının hayati önem taşıdığını ifade etti.


Deniz kirliliği ve son dönemde artan denizanası yoğunluğunun ekosistemi ciddi şekilde bozduğunu dile getiren Öğüt, bu sorunların ancak uzun vadeli ve kararlı çalışmalarla çözülebileceğini söyledi. Mezgit balıkları üzerinde yapılan incelemelerde, türün doğal yapısında bulunmaması gereken bakteri ve parazitlere rastlandığını aktaran Öğüt, özellikle tarım ilaçlarının deniz ekosistemine zarar verdiğini belirtti.


Mezgitin ciddi bir tehdit altında olduğunu yineleyen Öğüt, kıyı şeritleri ile limanların korunmasının zorunlu olduğunu vurguladı.


Toplantının ardından katılımcılar yemek programında bir araya geldi.

Öte yandan, Tirebolu Su Ürünleri Kooperatifi ekipleri zabıta ile birlikte pazar esnafını ziyaret ederek çöplerin denize ulaşmasını engellemek amacıyla çöp poşeti dağıttı. Uygulama, esnaf ve vatandaşlar tarafından takdirle karşılandı.



Giriş: 13 Nisan 2026 | Güncelleme: 13 Nisan 2026 | Okunma: 74


Kaynak: Kadriye Aydın



QR Kod

Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.