"Sigara sadece sağlığı bozmuyor, tadı tuzu da kaçırıyor"

217

Sigaranın ağız, boğaz ve solunum yolları üzerindeki etkilerine dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi'nden KBB Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Emre Üstündağ, Sigara kullanımı ağız, boğaz, gırtlak ve ses telleri başta olmak üzere kulak burun boğaz bölgesinde ciddi ve kalıcı sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Özellikle gırtlak kanseriyle sigara arasındaki iliÅŸki çok güçlü dedi. Prof. Dr. ÜstündaÄŸ sigaranın erken etkilerinden birinin de tat ve koku alma duygusunun zayıflaması olduÄŸunu söyledi. 

Sigaranın yalnızca akciğerleri değil, kulak burun boğaz sistemini de doğrudan etkilediğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi'nden KBB Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Emre Üstündağ, Sigara dumanındaki toksik ve tahriş edici maddeler, ağız, boğaz, ses telleri ve burun mukozasında kalıcı hasara neden olabiliyor. Uzun süreli kullanım, kanser dahil pek çok ciddi hastalığın riskini artırıyor şeklinde konuştu. Sigaranın en erken etkilerinden birinin tat ve koku duyusunda azalma olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Emre Üstündağ, Sigara dumanı burundaki koku alma hücrelerine zarar veriyor. Özellikle günde bir paket ve üzeri sigara kullanan kişilerde bu kayıp daha belirgin hale geliyor. Yemeklerden alınan tat azalıyor, yaşam kalitesi düşüyor dedi.

Erken uyarı: ses kısıklığı 

Sigaranın ses tellerinde tahriÅŸe ve kronik ödem oluÅŸumuna neden olabileceÄŸini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Emre ÜstündaÄŸ, Uzun süreli sigara kullanımı ses tellerinin yapısını bozuyor. Bu durum kalıcı ses kısıklığına yol açabiliyor. Özellikle iki haftadan uzun süren ses deÄŸiÅŸiklikleri mutlaka dikkate alınmalı diye konuÅŸtu. 

Burun ve sinüs saÄŸlığını bozuyor 

Sigaranın yalnızca boÄŸazı deÄŸil, burun ve sinüsleri de etkilediÄŸini paylaÅŸan Prof. Dr. Mehmet Emre ÜstündaÄŸ, Sigara dumanı burun mukozasında ÅŸiÅŸmeye neden oluyor. Bu durum kronik sinüzit, burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı gibi sorunların daha sık görülmesine yol açabiliyor dedi. Sigaranın bağışıklık sistemini zayıflattığını da belirten Prof. Dr. ÜstündaÄŸ, sigaranın burun mukozasında hem yapısal hem de fonksiyonel deÄŸiÅŸikliklere neden olduÄŸuna dikkat çekti. 

Pasif içiciliÄŸin de faturası ağır 

Pasif içiciliğin de en az aktif sigara kullanımı kadar tehlikeli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Emre Üstündağ, Sigara dumanına maruz kalan kişilerde özellikle boğaz enfeksiyonları, alerjik problemler ve solunum yolu hastalıkları daha sık görülüyor. Çocuklar bu konuda çok daha hassas bir grupta yer alıyor şeklinde konuştu.

Sigara bırakıldıktan sonra iyileşme başlıyor

Sigaranın bırakılmasıyla birlikte vücudun kendini onarma sürecine girdiğini ifade eden Prof. Dr. Mehmet Emre Üstündağ, Sigara bırakıldıktan sonraki ilk haftalarda tat ve koku alma duyularında iyileşme başlayabiliyor. Zaman içinde ses kalitesi düzeliyor, enfeksiyon riski azalıyor ve kanser gelişme riski önemli ölçüde düşüyor dedi.

KBB muayeneleri ihmal edilmemeli

Özellikle uzun yıllardır sigara kullanan kiÅŸilerin düzenli KBB kontrollerini aksatmaması gerektiÄŸinin altını çizen Prof. Dr. Mehmet Emre ÜstündaÄŸ, Ağız içinde geçmeyen yaralar, yutma güçlüğü, uzun süren ses kısıklığı veya boyunda ÅŸiÅŸlik gibi belirtiler erken dönemde deÄŸerlendirilirse ciddi hastalıkların önüne geçmek mümkün olabilir dedi. 



Giriş: 03 Haziran 2026 | Güncelleme: 03 Haziran 2026 | Okunma: 217


Kaynak: Burcu Tezel



QR Kod

Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.