"Şevket Güvendi Vefat Etti"

Doğankent Çatalağaç Köyü Orta Mahalle sakinlerinden Tasıldaro Ali Oğlu Şevket (Celal) Güvendi hakkın rahmetine kavuşmuştur.

336

Doğankent Çatalağaç Köyü Orta Mahalle sakinlerinden Tasıldaro Ali Oğlu Şevket (Celal) Güvendi Giresun İlhan Özdemir Devlet hastaneinde vefat etmiştir. Cenazesi Doğankent'e etirilerek öğle namazını müteakiben Harşıt Ulucami bahçesinde kılınacak cenaze namazından sonra Çatalağaç köyü gabaklıgıranı mezarlığında toprağa verilecektir.Merhuma Allahtan rahmet çocukları, akrabaları ve sevenlerine başağlığı diliyoruz.

Hayatınızı anlatır mısınız

1927 yılında Şadı da dünyaya gelmişim. Babam Ali, Annem Zekiye, Dedem tasıldar Mehmet'in yanında büyüdüm. Askere gittim. Beni dedem Mehmet everdi. Eşim Kavgacıgil den Cedemen Ali güvendinin kızı Selime (Hanım) dir. Bu eşimden Erdoğan Güvendi adında bir oğlum oldu. Eşim 1974 yılında vefat etti. Şimdiki eşim Nazmiye (Fadime)  ile evlendim. Ondanda kızım Emine oldu. Elimden geldiğince köyde çalışarak, tarım yaparak hayatımı sürdürdüm. Ben okuyamadım ama çocuklarımı okutarak memur yaptım.

Baba tarafınızı anlatır mısınız

Derici Mustafa dedemin babası İbrahim, annesinin ismini hatırlayamıyorum. Derici Mustafa'nın annesi ölmüş. Bakan kimsesi olmayınca Keçi derisinden meme yapmışlar, onunla beslemişler. Onun için adı derici kalmış. Derici Mustafa'nın üç kızı bir oğlu olmuş. Oğlu dedem Mehmet, kızları: Esma Topal Aligilin (Galip Kandazlar) anası, Düfter halloğunu almış ondan bir kızı olmuş Mecit karısı Hanımca, Emine Çolakgilin Hacı Hasanın Oğlu Mustafayı almış. Ondan Fadime Karaman doğmuş. Çolak Mustafa Köyde muhtarlık yapmış. Bütün yerlerini muhtarlık vasıtasıyla satmış, köyün işlerinde harcamış. Sadece kendine taşlık denen yer kalmış. Bununla ilgili birde öyküsü var. Köyde ileri gelenlere yerlerimi muhtarlık peşinde satarak yedim. Beni batırdınız. Siz ölünce baş yanınıza gelip pisleyeceğim demiş. Onlarda ya sen bizden önce ölürsen ne olacak dediklerin de, mümkün değil ben sizden önce ölmem demiş. Hakikaten onlardan önce ölmemiş ve dileğini yerine getirmiş. Çolak Mustafa derici Mustafa'nın kaynatası, Kızı Hatice ile evli. Tasıldar Mehmet'in üç kızı, iki oğlu olmuş. 

Kızları: Nimet Kandazgilde, Fevziye İsmail Şahinde, Gadun Osmano Mustafa da. Ali, Fikri. Ali benim babam. Ali’nin Çocukları: ben Celal, Kemal, Hanımca, Emine, Mustafa Tahsin, Mustafa ve Makbuledir.

Anne tarafını anlatır mısınız

Annem molla Veligilden Mehmet'in kızı Zekiye. Zekiye anamın benden başka, babamdan ayrıldıktan sonra evlendiği eşinden Muharrem, Fadime ve Mehmet adında üç çocuğu daha var. Annemin dedesi köyün eski Muhtarlarından Molla Veli, annesi Kavgacı kızı Cennet. Annem yerini satıp Kaynaşa gidince dayısı oğlu Seyit Yahya sorar neredesi diye. Oda yerimi sattım Kaynaşa gittim der. Bunun üzerine yerini geri çevirirler ve tekrar köye gelir. Molla Velinin kızı Hatice ise kavgacı Ali Efendi ile evlenmiş. Bu evlilikten üç kızları olmuş. Gülhanım, Gadun, Emine. Erkek çocukları olmamış. Bunlardan sonra Molla Veligile baba ocağına Pamuk gelinin kızı Sabriye verilmiş.

Kayayanı- Galender- Kösederesi hakkında neler biliyor sunuz

Salih hocanın oğlu Hasan hoca(Goca Hasan) etekgötü denen yerde duruyormuş. Molla Salihgilden Çakırla evlendirmişler. Daha sonra Çakır ayrılarak Ali Rıza hocayı almış. Gayanda Kemal hocanın evinin yanından Şerifegil (İndaşboğazı) yanına kadar olan yeri Molla Veli kayınının oğlu Hasan hocaya vermiş. Daha sonra hasan hocayı Mizam kızı ile evlendirmişler. Bunların çocuğu olmayınca nesilleri kesilmiş. Yer geri dönerek mizam kızına gitmiş. Arsalar ise gavgacıgile düşmüş. Mizamgilin bir kızıda Molla Veli oğlu Şabanı almış. Şaban'ın Mehmet adında bir oğlu olmuş. Hasan hocanın yeri mizam kızından dolayı bu aileye dönmüş. Ilazgilin evinin önü cami arkası Şahlo gilin Derindere de garahallo Mustafa'nın hanımına düşmüş. Oda tasıdargile satmış. Tasıldargil bu günkü bulundukları yeri Zekiye Anamdan almış. Cami arkasını vermişler. Bir nevi becayiş olmuş, ancak Hüseyin ağa tapum var diye tekrar anama satmış.  

Galender de:   Türüdü Salih kel Hasanla kardeş. Bunların akrabaları Zaarcıgiller. Ömer oğulları Çorum dolaylarında, Yalanço, Sağaro, Çakır Ali, Goca Hasan (Hasan hoca) duruyorlarmış.

Kösederesi: Gara Ali(Arif gilin dedesi), Mahmut Çavuş (Dedemlerin emisi) dericinin Mustafa'nın kardeşi, Maviş halaları, Gücük Osmangil de duruyormuş.

Köse dersinde Osman kızının tarlasının alt kısmında daşın dibinde Gara İbrahim para basıyormuş. (Gara İbrahim Kelkit'in Çimen dağından gelme.).Gara İbrahim orada para basarmış duyulunca buralara doğru gelmiş. Köse deresine yerleşmiş. Burada da rahat durmamış para basmaya devam etmiş. Gara İbrahim'in altı çocuğu varmış. Burada da duyulunca toparlanmış ve bu yöreyi terk etmiş. Giderken küçük oğlunu Çalıko Çakır (Çalık Çakıra) bırakmış. Gelir alırım demiş. Çocuk büyümüş, bizim aslımızın oradan başladığı söylenmektedir. O zaman ki devlet görevlileri gelip Çalık Çakırı sıkıştırmış. Bu çocuk kimin. Nereden aldın. Diye Çalık Çakırda korkudan Dere kıyısındaki Kürt ininde buldum, aldım demiş. Buna istinaden ismimiz Kürttü kalmış. Kürt ininin yüzünden adımız Kürttü kalmış. Biz aslında kürto değil Gara İbrahim oğullarıyız.

Köyden göçenler hakkında bilgi verir misiniz

Dilmangil, Hopallar, bunlar Örenden göçerek gitmişler.

Köyde eski okulları anlatır mısınız

Osmanoğun dış odası, tasıdargilin evi, Mollaveligilde, Mahmut gilin evi, orta mahalle karmanda medrese varmış.

Okullardaki Hocaları anlatır mısınız 

Osmano Mustafa, Tasıldar Mehmet, H. Mehmet Güvendi, Mahmut Pir, Ali Güvendi(Cedemen), Fikri Güvendi, Hasan Hoca (Koca Hasan).

Camilerde Fahri İmamlık yapanları anlatır mısınız

Kavgacı imam Mehmet, İmam Mehmet (Ali Pirdalın dedesi), Yakup (Yakupo Mehmetin babası), Ali Güvendi (Cedemen).

Derici Mustafa'nın hanımı dermiş ki kalk bey iki kişi konuşurken dinle, bak ne diyorlar bilgi alırsın. 

Yaylalar hakkında neler biliyorsunuz

Yaylamız depealanda idi. Yaylada Ustagilin evinin altına aşağı ekin ekerdik. Ocak yandaki mezarlıkta İsmail şahinin anası yatmaktadır. Masurdaki mezarlıkta Abdullo Mehmet’in çocuklarının olduğunu duydum.

Köyümüzde muhtarlık yapan kişileri anlatır mısınız

Akif Güvendi, Teyfik Güvendi, Fikri Güvendi, Osman Güvendi, Hacı Bekir Güvendi, Gandazo Mustafa, Mevlüt Çavuş, Tasıldar gilin Fikri Güvendi, Abdullo Mehmet Pirdal, Mahmut Pir, İskendero Mustafa Güvendi, Yakup Pirdal(Yakupo Mehmet'in babası), Recep Günçaldı, Çatalağaç köyü ilkokulu Öğretmeni Çetin Küçük, Hüseyin Kandaz, Çolako Mustafa, Derici Mustafa, Ali Efendi, Mustafa Pirdal, Yalanço Mustafa, Osman Pir, Mehmet yazar.

Anlatan: Celal (Şevket) Güvendi

Çatalağaç Köyü. Doğankent/Giresun

Röportaj: Seyit Güvendi/ Emekli Öğretmen.




Giriş: 18 Eylül 2024 | Güncelleme: 18 Eylül 2024 | Okunma: 336


Kaynak: harsitvadisi.com




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.