"Şadı 'da Sepet Yapımı ve Kullanımı"

Sepetler genelde Alagözo Mehmet Pirdal ve bir çok sanatkar tarafından yapılmaktaydı.

450

Köyde ve çevrede ismini sayamadığımız birçok insan tarafından sepet ve diğer ağaçtan yapılan araçlar kullanılırdı. Burada geçen seneden değil seneler öncesindeki kışlarda büyüklerimizin yaz hazırlıklarından sadece bir tanesinden bahsediyoruz. Bizim çocukluğumuzda kışlar sert geçiyor, köylere metrelerce kar yağıyordu. Yazın kullanılacak kazma, kürek, balta, nacak sapları, küfe, külek, turşu fıçısı, yayık gibi ihtiyaçlar kıştan hazırlanıyordu. Bir çoğunun günümüzde kullanılmadığı artık bilinmekte bir çoğunun isminin bile unutulduğu aşikar. 

Hepsinden tek tek bahsetmiyoruz. Köyümün güzel yürekli insanlarının kullandığı resimde görünen sepetlerden bahsedelim. Kışın köylerde büyüklerimiz fındık çubuklarını atma türküler eşliğinde sepet için hazırlarlardı. Hazırladıkları çubuklardan bağda bahçede evde ihtiyaç duydukları sepetler örerlerdi. Biz çocuklarda onları hayranlıkla, merakla ve zevkle izler yanlarında yaramazlıklar yapardık.

Sepetlerle yazın tarlalara hayvan gübreleri, yayla, köy, çarşı, pazar yolculuklarında kap kacak taşırlardı. Günümüzde el çantalarında taşınan market alışverişleri gibi de kullanırlardı. Beyaz çubuklardan yapılan kiraz fındık toplama ve yumurta doldurmada kullanılan küçük gıdık, evin bir kenarına konan içi bugünkü bavullar gibi kullanılan büyük sepetler yaparlardı.

Şimdi yazın tarlalara hayvan gübresi, güzün tarlalardan darı, patates, kışın pancar taşımıyor köyümün güzel yürekli insanları. Göründüğü gibi sepetlerle Nostalji olarak geçmişi hatırlama adına inşaat tuğlaları taşıyorlar. Teşekkürler geçmişin çocukları, teşekkürler bugünün büyükleri...




Giriş: 06 Mayıs 2024 | Güncelleme: 14 Mayıs 2024 | Okunma: 450


Kaynak: harsitvadisi.com




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.