"Para ve Hapis Cezası Yemek İstemeyen Seçmenlere Uyarı"

Doğankent Ak Parti Eski İl Genel Meclisi Üyesi Veteriner Hekim Alaeddin Bayram, daha önce sitemize yaptığı basın açıklamasında CEZAİ MÜEYYİDELERLE KARŞILAŞMAMALARI HUSUSUNDA seçmenleri bilinçlendirmek için uyarmıştı.

827

Bayram, Seçmen listelerinin askıdan indirilmesine 2 gün kala yeniden bu uyarı metnini yayınlayarak seçmenlerin neler yapmaması gerektiÄŸi hakkında ÅŸu uyarılarda bulundu: Daha önceki yıllarda Kendi dönemlerinde de de DoÄŸankent'te aday olan arkadaÅŸların akraba ve çevrelerinin seçim dönemlerinde taşıma oy veya misafir oy ÅŸeklinde gurbetteki yakınlarını ikamet ettiÄŸi yerlerden seçim bölgelerine taşıdıklarına çoÄŸu kez ÅŸahit olduklarını söyleyen Bayram, adrese dayalı kayıt sistemi ile kiÅŸilerin ve seçmenlerin artık daha kolay izlenebilir hale geldiÄŸini, seçmen taşıma  hareketlerinin artık zorlaÅŸtığını ve bu iÅŸlemleri usulsüz yapanlar için  yasal düzenlemeler yapıldığını ve bunun artık suç olduÄŸunu belirterek ÅŸu tespitlerde bulundu. 

Çağın, uzay çağı olduÄŸunu, herkesin elinde geliÅŸmiÅŸ telefonu olduÄŸunu ve internette ufak bir araÅŸtırmayla nelerle karşılaşılabileceÄŸini örneklerle anlattı. Hatta internette araÅŸtırma yaparken Belediye BaÅŸkanı Rüşan Özden'in de böyle bir çaÄŸrısının olduÄŸunu farkettiÄŸini belirterek, BaÅŸkanın o gün hizmet alabilmek için yaptığı bu çaÄŸrının ve uyarının ilçede çalışan memur ve işçilere, ilçede oturup ta seçim dönemlerinde özellikle muhtar seçimlerinde ikametgahlarını köylere taşıyanlara yönelik olduÄŸunu ve bunun da hizmet açısından deÄŸerlendirildiÄŸinde baÅŸkanın çaÄŸrısının ne kadar doÄŸru olduÄŸuna hak verdiÄŸini belirtti. 

Bayram internetten araÅŸtırma yaparken bazı haber baÅŸlıklarının fotoÄŸraflarını da çekerek sitemize gönderdi ve bu haberlerin iyi okunması gerektiÄŸini belirterek ÅŸu 3 haberi seçmenlerin iyi okuması gerektiÄŸini söyledi. 30 AÄŸustos 2023 tarihli Bulancak Belediyesi'nden İkametgah uyarısı ÅŸeklindeki basına düşen yeni haberde baÅŸkan Recep Yakar'ın uyarısını, 26 Aralık 2017 tarihli  İHA'nın Giresun'da ikametgah kavgası büyüyor baÅŸlıklı haberlerdeki eski belediye baÅŸkanı Kerim Aksu'nun açıklamalarını ve  özelikle Giresun Gündem Gazetesi'ndeki  DuroÄŸlu'nda yaÅŸanan ve Gazeteci Ahmet ÇıtlakoÄŸlu'nun kaleme aldığı 9 AÄŸustos 2019 tarihli  uyarı yazısındaki İKAMETGAH CEZASI ORTALIÄžI KARIÅžTIRDI haberindeki ibretlik yazınin iyi okunması ve seçimlerden 2 yıl sonra 750 SEÇMENİN nasıl CEZA aldığını anlatan yazıyı tüm seçmenlerin iyi okuması gerektiÄŸini ve bundan iyi dersler çıkarması gerektiÄŸini söyledi.

Muhtar, aza yada belediye başkanı seçmek için bunca riski ya da cezayı göze almak yada almamak tabii ki seçmene kalmış bir karar diye belirten Bayram, özellikle eski başkan Kerim Aksu'nun açıklamasına dikkat çekerek seçim kaybeden adayların seçmen hareketlerine sebep olanlar hakkında Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulabileceğini belirtmesi, Duroğlu'nda yaşananlarla ilgili muhtemelen suç duyurusundan sonra 750 seçmenin ceza almış olabileceğini hatırlatarak

seçmenlerin hala oylarını gerçek ikametgah yerlerine taşımaları için 2 gün sürelerinin olduğunu,

BU İŞİN ŞAKASI OLMADIĞINI HATIRLATARAK ŞU ÖNERİLERDE BULUNDU.

1-Vatandaşlar seçmen listelerinden yada ilçe başkanları ve muhtarlara sorarak nerede oy kullanacaklarına mutlaka bakmaları

2-Kendi ikametgahında yabancı seçmen olup olmadığını mutlaka kontrol etmeleri gerektiÄŸi, 

3-Seçmen listeleri incelendiÄŸinde aynı numarada, aynı evde, aynı ikametgah altında birden fazla sayıda farklı soy isimli ve çekirdek aile olmayan çok sayıda kiÅŸinin bir arada olduÄŸu görülmekle, bu durumun normal olmadığını mutlaka muhtarlara, nüfus müdürlüklerine ve  siyasi parti ilçe baÅŸkanlarına bildirilmesi gerektiÄŸini,

4-Özellikle baÅŸka ÅŸehirlerde çalışan memur, işçi ve o ÅŸehirlerde iÅŸ yeri olanların ve ikamet edenlerin o yerde oy kullanması gerektiÄŸi, suç duyurusu olduÄŸunda iÅŸlerinden ve memuriyetlerinden  olabileceklerini söyleyerek uyarılarda bulundu.

SON OLARAK, 

Seçmen listelerine İlçe başkanlarının itiraz haklarının bulunduğunu ve bu sürenin 24-26 Ocak tarihleri arasında olacağını belirterek hane sahiplerinin, muhtarların, adayların ilçe başkanlıklarına müracat ederek te fazladan yazılan, yanlış yazılan, başka şehirlerde olduğu tespit edilen seçmenlerin bildirilmesi seçmenlerin kendi menfaatine olduğunu belirtti.

Artık ikametgah tespitinin kolay olduÄŸunu, bir çok belediyenin ve adayın seçmenlerin nerede ikamet ettiklerini bildiÄŸini, seçim kaybedenin ya da seçmeninin baÅŸka   yerde oy kullandığını tespit eden belediyelerin bile suç duyurusunda bulunabileceklerini, bu durumda resmi kurumların SGK ve çalışılan kurumlardan  bilgi ve belge isteyebilecegi ve buralara yazılar yazılabileceÄŸini hatırlatarak gerçek ikametgahları dışında oy kullanılmaması gerektiÄŸi vatandaÅŸların kendi menfaatinedir, dedi.

Bayram son olarak şunları söyledi.

Seçmen listelerinde , Yaylalar adı altında seçim çevreleri tespit ettiÄŸini, buraların mera kanununa göre yayla olduÄŸunu, hatta kendi il genel meclisi üyeliÄŸi döneminde buraların haritalarını yaptırdığını ve belediyenin arÅŸivinde olduÄŸunu, buralarda yazlık ve yayla olarak oturduÄŸundan buralara ne amaçla seçmen yazıldığını resmi kurumlara baÅŸvurarak araÅŸtıracağını söyleyerek oyların imza karşılığı kullanılacağından bu imzaların da delil teÅŸkil ettiÄŸini hatırlatarak bu yaylalardaki seçmenlerin kendi köylerinde oylarını kullanması menfaatlerinedir, diye belirterek takipçisi olacağını söyledi.



Giriş: 16 Ocak 2024 | Güncelleme: 16 Ocak 2024 | Okunma: 827


Kaynak: Alaeddin Bayram




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.