"Kuru incirimiz altın değerinde"

374

Cennet meyvesi olarak nitelendirilen, Türkiye'nin ihracatta prestij ürünlerinden kuru incir 2024/25 sezonunda dolar bazında yüzde 37 değerlendi ve kuru incirin ortalama ihraç fiyatı 6 bin doları aştı.

2023/24 sezonunun ilk 4 aylık döneminde ortalama 4 bin 506 dolara ihraç edilen kuru incir, 2024/25 sezonunun 4 aylık döneminde dolar bazında yüzde 37'lik sıçramayla 6 bin 162 dolarlar alıcı buldu. Türk ihracatçıları 4 aylık döneminde kuru incir ihracatını yüzde 31'lik artışla 148 milyon dolardan 194 milyon dolara çıkardılar.

Küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi neticesinde olumsuz hava koÅŸulları nedeniyle kuru incir rekoltesinde 2024/25 sezonunda yüzde 15 düşüşe raÄŸmen kuru incir ihracatında miktar bazındaki düşüş yüzde 4 ile sınırlı kaldı. 25 Eylül 2024 tarihinde baÅŸlayan 2024/25 kuru incir sezonunda 25 Ocak 2025 tarihine kadar Türkiye, 31 bin 425 ton kuru incir ihraç etti. Önceki sezon kuru incir ihracatı miktar bazında 32 bin 796 ton olmuÅŸtu. 

Kuru incir en çok Avrupa, Amerika ve Uzakdoğu'ya gidiyor

Kuru incir ihracatında en büyük payı 12 bin 801 ton karşılığı 87,5 milyon dolarla Avrupa BirliÄŸi ülkeleri aldı. Amerika kıtasına 7 bin 467 ton kuru incir ihraç ederken, 40 milyon 170 bin dolarlık kuru incir ihraç edildi. 

UzakdoÄŸu ülkelerine yapılan kuru incir ihracatımız ise, 3 bin 396 ton karşılığı 20 milyon 251 bin dolar olarak gerçekleÅŸti. 

Dünya SaÄŸlık Örgütü'nün kuru inciri saÄŸlıklı gıdalar arasında tanımladığı bilgisini veren Ege İhracatçı Birlikleri Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Mehmet Ali Işık, kuru incire dünya genelinde talebin her geçen yıl daha da attığını dile getirdi. 

Kuru incirde olumsuz iklim koÅŸullarından dolayı oluÅŸabilen aflatoksin ve okratoksin bulaşıklığının önüne geçmek için Tarım ve Orman Bakanlığı, AraÅŸtırma Enstitüleri, Üniversiteler, Üreticiler, İhracatçılar ve Tüccarlar yoÄŸun bir mesai harcadıklarını paylaÅŸan Işık, Kuru incir, yaklaşık 25.000 üreticimizin ve iÅŸletmelerimizde çoÄŸunluÄŸu kadın olan çalışanlarımızla birlikte en az 40.000 ailenin geçim kaynağıdır. Bu açıdan hem Ege Bölgemiz hem de ülkemiz açısından çok önemli sosyal ve ekonomik deÄŸere sahip olan kuru incirin üretim ve ihracatının sürdürülebilir bir ÅŸekilde devam ettirilmesi hepimizin görevidir diye konuÅŸtu. 

Aflatoksinli incirler 25 yıldır imha ediliyor


Kuru incirdeki aflatoksinin, kuru incire insan eliyle konulan zirai ilaç/pestisit olmadığının altını çizen Başkan Işık şöyle devam etti: Aflatoksin diğer pek çok tarım ürününde de olabildiği gibi olumsuz iklim koşullarına bağlı olarak doğada bulunan saprofit mantarlar tarafından üretim aşamasında meydana gelmektedir. İklim koşullarına bağlı olarak aflatoksin oluşumu her yıl farklılık göstermektedir. Üretim dönemindeki olumsuz hava koşullarına bağlı olarak toplam üretimdeki aflatoksin varlığı, yüzde 0,5 ila üzde 1,5 arası oranlarda değişmektedir. Kuru meyve sektöründe, Türkiye'nin en büyük sosyal sorumluluk projelerinden birisine imza atarak, Aflatoksinli Kuru İncirlerin Bertarafı Projesini 25 yıldır sürdürüyoruz. İşletmelerde lazer ayıklama makinelerinde ve özel karanlık odalarda tekrar tekrar seçilen ve ayıklanan aflatoksinli kuru incirler ayrı alanlarda biriktirilmektedir. Sürdürülebilirliği Türkiye'de başlatan sektörlerden birisi olarak her yıl yaklaşık 700 ton aflatoksinli kuru inciri Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak ihracatçılarımızdan topluyoruz, piyasaya sürülmesini engelleyerek biyogaz tesislerinde enerjiye dönüşmesine aracılık ediyoruz. Aflatoksinli Kuru İncirlerin Bertarafı Projesikuru incir ihracatçılarımıza her yıl ortalama 5 milyon dolar civarında maddi bir yük getirse de bu projeyi 25 yıldır sürdürdüğümüz gibi, bundan sonraki süreçte de devam edeceğimizi taahhüt ediyoruz.

Kuru incirde aflatoksin ve okratoksin bulaşıklığını önlemek için Tarım ve Orman Bakanlığımız kontrolünde uzun yıllardır üreticilere binlerce kurutma kereveti, ilek filesi, hasat filesi ve tuzaklar yaptırarak, Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda üreticilerimize ücretsiz olarak dağıttıkları bilgisini veren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Mehmet Ali Işık, çok yoÄŸun kontroller sonucunda ihraç edilen kuru incir partilerimiz çeÅŸitli nedenlerle ülkemize geri geldiklerinde de İhracattan Geri Dönen Ürünler Türk Gıda Kodeksi (TGK) Mevzuatına uygunsa ülkemize girdiÄŸini, ihracattan geri gelen kuru incirlerin ülkemize giriÅŸte Türkiye'nin ithalat prosedürüne tabi tutulduÄŸunu, Tarım ve Orman Bakanlığı kontrolünde antrepoya alındığını, numune alınıp analiz edilerek sonucu uygun olan partilerin yurda giriÅŸine izin verildiÄŸini, limitlerin üstünde çıkan partilerde memur eÅŸliÄŸinde elleçleme yapıldığını sonrasında uygunsa yurda giriÅŸine izin verildiÄŸini, uygun olmayan partilerin imha edildiÄŸini ifade etti.  


Türkiye'nin prestijli ürünlerinden biri olan kuru inciri gıda güvenliği sağlanmış bir şekilde üretmeye ve ihraç etmeye devam ettiklerini anlatan Işık, Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlıklı gıda ürünleri listesinde yer verdiği kuru incirimizi gerek vatandaşlarımız, gerekse 8,5 milyar insanlık gönül rahatlığıyla tüketebilirler diyerek sözlerini noktaladı.



Giriş: 30 Ocak 2025 | Güncelleme: 30 Ocak 2025 | Okunma: 374


Kaynak: Murat Demircan



QR Kod

Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.