"Komşu Parsel Muvafakatnamesine İhtiyacı Olan Vatandaşlara yardımcı olunması"
Bilindiği üzere plansız alan niteliğindeki köy ve mezra yerleşim alanlarında yapılacak yapıların, imar planına bağlı olmaksızın ancak ilgili mevzuatta belirtilen fen, sağlık ve çevre şartlarına uygun olması gerekmekte olup, bu kapsamda yapı projelerinin değerlendirilmesi ve uygun bulunanların onaylanmasına yönelik olarak İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü'nce Fen ve Sağlık Kuralları yönünden inceleme ve proje onayı işlemleri gerçekleştirilmektedir.
Söz konusu işlemler sırasında özellikle mülkiyet durumu bakımından birtakım özel hukuk ilişkilerinin de dikkate alınması gerekmektedir. Bu kapsamda,
1-Müşterek mülkiyete (hisseli taşınmaz) konu taşınmazlarda, hissedarlardan bir veya birkaçının taşınmaz üzerinde yapı yapabilmesi veya yapılaşmaya ilişkin tasarrufta bulunabilmesi için diğer hissedarların haklarını etkileyebilecek durumlarda ilgili hissedarların muvafakatlerinin alınması,
2-Yapıların komşu parsellerdeki yapı yaklaşma mesafelerine, mülkiyet sınırlarına veya komşuluk hukukundan doğan haklara müdahale oluşturabilecek şekilde konumlandırılması halinde ise ilgili komşu parsel maliklerinin muvafakatlerinin alınması, gerekmektedir.
3-Daha evvel uygulanmakta olan Noter tasdikli muvafakatname uygulamasına alternatif olarak, ilgililerin kimliklerinin tespiti ve irade beyanlarının doğrulanması şartıyla Köy İhtiyar Heyeti (Muhtar ve Azalar) huzurunda düzenlenen ve muhtarlıkça tasdik edilen muvafakatnamelerin de İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü'nce yürütülen Fen ve Sağlık Kuralları onay işlemlerinde kabul edilmesi uygun görülmüştür. Bu kapsamda İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü'nce standart hale getirilen Hissedar Muvafakatnamesi (Ek1) Komşu Parsel Muvafakatnamesi (Ek2) örneklerinin kullanılması ve işlemlerin aşağıda belirtilen esaslar doğrultusunda yürütülmesi uygun görülmüştür.
Konu ile ilgili Hissedar Muvafakatnamesi (Ek1) Komşu Parsel Muvafakatnamesi (Ek2) ekte gönderilmiş olup vatandaşların yapı işlerinde kolaylık sağlamak adına Muhtarlıklarınıza yapacağı başvurularda kendilerine yol ve usul göstermeniz kimliklerinin kontrol edilerek muvafakatnamelere atılacak olan imzaların kimlik sahibi tarafından Muhtar Heyetinin (Muhtar ve Aza) huzurunda bizzat attırılması atılan imzalardan ve imza sahiplerinin kimlik bilgilerinden sorumlu olacağınız bilgilerinize sunulur.
Konunun vatandaşa da duyurularak bundan sonraki muvafakat işlemlerinde İlçe Özel İdaremizden temin edilebilecek olan Hissedar Muvafakatnamesi ile Komşu Parsel Muvafakatnamesi'ne ihtiyacı olan vatandaşlara yardımcı olunması onlara yol gösterilmesi hususunda, Bilgi ve gereğini rica ederim.
Giriş: 05 Temmuz 2026 | Güncelleme: 05 Temmuz 2026 | Okunma: 115
Kaynak: Harsitvadisi.com
Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.