"Fındık Zurufunu Doğal Gübre Olarak Değerlendir"

Hasat edilen fındıkların patozlama işlemi tamamlandıktan sonra fındık Zurufu ortaya çıkmaktadır.

644

Üreticilerimiz tarafından fındık zurufu ile ilgili aşağıdaki hususlara özen gösterilmelidir.

1- Can ve mal güvenliği açısından araç yollarında fındık zurufları yığın halinde bırakılmamalı, patozlama işlemi sonrası uygun yerlere nakledilmelidir.

2- Yangın riski, çevre kirliliği ve hava kirliliği göz önünde bulundurularak fındık zurufları yakılmamalıdır.

3- Fındık zurufu, olgunlaşmadan gübreleme amacıyla fındık bahçelerimizde kullanmamalıdır. Zira bu durumda külleme hastalığına konaklama ortamı oluşturmakta ayrıca aflatoksin oluşumunu artırmaktadır.

4- Değerli bir organik madde kaynağı olan fındık zurufunu kompost haline getirmek fındık ve sebze bahçelerimizde doğal gübre olarak kullanabiliriz. Bunun için bahçemizin uygun yerine getirilen zuruflar, katmanlar halinde serilerek, her katmana tarım kireci uygulaması yapılarak fındık zurufu yığınları oluşturulur. Bu zuruf yığınları ıslanarak ve havalandırması yapılarak en az altı ay olgunlaşmasını sağlamalıyız. Bu şekilde zuruf'a bulaşık olan hastalık etmeni mikroorganizmalar yok olacaktır.

Bu uygulama neticesinde çiftlik gübresi kalitesine eşdeğer kalede gübre elde edilmiş olur. Bölgemizin hayvan gübresi noktasında yaşadığı problem zurufların doğal gübe olarak değerlendirilmesi ile çözüme kavuşturulabilecektir. Bu yöntemle toprağın sertliği azalacak ve toprak verimi artacaktır.



Giriş: 27 Temmuz 2022 | Güncelleme: 27 Temmuz 2022 | Okunma: 644


Kaynak: harsitvadisi.com




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.