"Fındık Yetiştiriciliğinde Yeni Teknikler Kitabı Yayınlandı"

Prof. Dr. Turan Karadeniz, fındık yetiştiriciliği konusunun hem uzmanı hem de uygulayıcısı olarak yıllardır oluşturduğu birikimlerini toplum yararına sunmak için Fındık Yetiştiriciliğinde Yeni Teknikler kitabını birçok engeli aşarak yayınlayarak kamuoyunun kullanımına sundu.

545

Karadeniz'in bu çabası her ÅŸeye raÄŸmen alkışı hak ediyor. İnÅŸallah konunun ilgilileri de alıp okuyarak bunu uygulama konusunda bir çaba içine girerler. Çünkü bölgemizde fındık verim oranlarında hızlı bir düşüş devam ediyor. Yaşı yüz yılı geçen fındık bahçeleri maksimum verime ulaÅŸmış ve fındık aÄŸaçlarının yenilenmesi yeni fındık bahçelerinin dikilmesi zaruret halini almıştır. 

Prof. Dr. Turan Karadeniz kitabının Önsöz'ünde Fındıkta dikim sistemleri ile ilgili ilk çalışmayı 2003 yılında ders notu olarak hazırladıktan sonra ilk tebliÄŸi 2004 yılında 3.Fındık Şûra'sında sundum. Türkiye fındık yetiÅŸtirme sistemlerinin mutlaka deÄŸiÅŸim ve dönüşüme ihtiyacı olduÄŸunu fark ettikten sonra, dünya fındık üretiminde önemli payı olan ülkelerin fındık tarımını incelemek amacıyla BaÅŸbakanlık Ajansı Avrupa BirliÄŸi Projesi, Erasmus, Türkiye Ziraat Odaları BirliÄŸi, Giresun Ziraat Odası BaÅŸkanlığı, Ordu Ziraat Odası BaÅŸkanlığı, Piraziz Ziraat Odası BaÅŸkanlığı ve Ordu Ticaret ve Sanayi Odasının fındık ile ilgili projeleri kapsamında 2005, 2008, 2009, 2010, 2011, 2016 ve 2019 yıllarında İtalya, İspanya, Fransa, Gürcistan, Azerbaycan gibi ülkelere birden fazla teknik inceleme ziyaretleri gerçekleÅŸtirdim. Bu ülkelerde üretici birlikleri, fındık iÅŸletmeleri, fındık fabrikaları, fındık bahçelerini ziyaret ederek, fındıkta aşılama, anaç kullanımı, fidan üretimi, kültürel uygulamalar, fındıkta her alanda kullanılan mekanizasyon, sulama sistemleri, otomatik gübreleme sistemleri, budama, harmanlama ve yeni dikim sistemleri gibi çok detaylı inceleme ve araÅŸtırmalar yaparak, 18 yıl gibi uzun bir süre zarfında bu kitabı hazırlamaya çalıştım. Oldukça fazla bir emeÄŸin sonucunda ortaya çıkan bu kitabı Türk fındık üreticileri ve fındık sektörünün istifadesine sunmaktan son derece mutlu olduÄŸumu ifade etmek istiyorum. Ziyaret edilen ülkelerin fındık yetiÅŸtiriciliÄŸine dair çok önemli bilgiler elde edilmiÅŸ, Türkiye'nin fındık üretiminde bugünkü durumu mukayese edilerek ortaya konulmuÅŸ, fındıkla ilgili bu ülkelerle karşılıklı müzakereler sonucu, birçok yeni bilgiler elde edilmiÅŸtir. Bununla birlikte, ABD, Åžili, Almanya, Sırbistan, İran gibi fındıkta önemli bir yeri olan ülkelerde fındık yetiÅŸtiriciliÄŸi hakkında, akademik çalışmalarda bulunan araÅŸtırıcılar ve fındık üreticileri ile karşılıklı bilgi alış-veriÅŸinde bulunularak, bu ülkelerdeki fındık yetiÅŸtiriciliÄŸi konusunda güncel bilgilere de bu kitapta yer verilmiÅŸtir. 

Fındık üreticilerinin yaÅŸadıkları sıkıntılar, dünya fındık yetiÅŸtiriciliÄŸinin genel talepleri, ülkemiz fındık tanımına bakışlar gibi teknik ve kültürel ülkelerde yaÅŸlı bahçelerde gençleÅŸtirme ve yenileme ülkelerde yeni sahaların fındık bahçelerine dönüşümünün anlamda birçok konu bu, kitapta tartışılmıştır. DiÄŸer fındık üreticisi ülkelerde yeni sahaların fındık bahçelerine dönüşümünün yanında ülkelerde yaÅŸlı bahçelerde gençleÅŸtirme ve yenileme çalışmalarının da yapıldığı, bu esnada ocak sisteminin terk edilerek, yeni dikim sistemlerinin uygulamaya alındığı, bunun sonucunda birim alandan elde edilen ürün miktarının da arttığı tespit edilmiÅŸtir. Ayrıca bu ülkelerde dikim yılını takip eden 3-4 yıl boyunca ÅŸekil budamasına devam edilen kuvvetli bir taç oluÅŸumu saÄŸlamak amacıyla budamaya da ayrı bir önem verildiÄŸi saptanmıştır. 

Fındık üretiminde kullanılan çeşitlerimizin en önemli problemi, dip sürgünü oluşturma eğiliminin yüksek olmasıdır. Bu arzu edilmeyen bir özelliktir. Çünkü sürgünlerin temizlenmesi yılda iki ayrı zamanda (Haziran ve Aralık ayları) yapılmakta, bu durum belirli bir işgücünü gerektirmekte, bu sürgünler gübre ve su tüketimine ortak olmakta, ileride uygulanması kaçınılmaz olacak makinalı hasada geçişi de güçleştirecektir. Dünya literatüründe adı Türk Fındığı olarak geçen, meyvesinin fazla bir ticari değeri olmayan ve kültür fındıklarında önemli bir problem olan dip sürgününü oluşturmayan Corylus colurna L. anacına, pazarda aranan kaliteli meyveleri olan kültür çeşitlerimizden ve aynı zamanda kuvvetli dip sürgünü oluşturma eğilimine sahip Türk fındık çeşitlerinin aşılanarak ağaç formunda yetiştiriciliğe geçilmesi ülkemiz fındık tarımına yapılacak en önemli katkı olacaktır diyor.

Kitabın Prof. Dr. Turan Karadeniz hocamıza, fındık çiftçisine ve ilgililerine el kitabı olmasını temenni ediyoruz.

Kitap İsteme Adresi: 

Prof. Dr. Turan Karadeniz 

Abant İzzet Baysal Üniversitesi 

Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Bolu

Telefon: 0542 128 6328

Mail: turankaradeniz@hotmail.com




Giriş: 03 Ekim 2021 | Güncelleme: 03 Ekim 2021 | Okunma: 545


Kaynak: İbrahim Balcıoğlu




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.