"Çocuklarda bağırsak enfeksiyonu tehlikeli olabilir"

Çocukluk çağında sık karşılaşılan ve halk arasında mide üşütmesi olarak bilinen gastroenterit, bir başka deyişle bağırsak enfeksiyonu, çocuk acil servis başvurularında ilk sıralarda yer alıyor.

135

Su ve gıda yoluyla veya kiÅŸiden kiÅŸiye bulaÅŸabilen bu enfeksiyon, özellikle hijyen koÅŸullarının yetersiz olduÄŸu ortamlarda hızla yayılabiliyor, kreÅŸ, okul ve bakım evleri gibi toplu yaÅŸam alanlarında salgınlar oluÅŸturabiliyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan,  bağırsak enfeksiyonunun  vücutta hızla sıvı kaybına yol açtığı için tedavi edilmediÄŸinde ciddi sonuçlar oluÅŸturabileceÄŸi uyarısında bulunarak, Bu enfeksiyon dünyada 5 yaÅŸ altındaki çocuklarda hastane baÅŸvurularının hatta ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Bu nedenle, enfeksiyon belirtileri baÅŸlar baÅŸlamaz çocuÄŸun sıvı alımı saÄŸlanmalı, iÅŸtahsızlık ya da kusma nedeniyle sıvı alamıyorsa vakit kaybetmeden saÄŸlık kuruluÅŸuna baÅŸvurulmalıdır. Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalı, hijyen kurallarına uyulmalı ve çocuk gözlem altında tutulmalıdır diyor. 

Nedeni genellikle virüs oluyor 

Virüs, bakteri veya parazitlerin yol açtığı ve bağırsak sistemini etkileyen gastroenterit, çocukluk döneminde, özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda yılda birkaç kez görülebiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, bebeklik döneminde görülen bağırsak enfeksiyonlarının en yaygın nedeninin rota virüsü olduğunu belirterek, diğer etkenleri şöyle sıralıyor: Bunun dışında, adeno virüs ve noro virüs gibi diğer viral ajanlar da sık görülür. Bakteriyel nedenler arasında salmonella, shigella, campylobacter ve E. coli gibi mikroorganizmalar sayılabilir. Parazitler, daha uzun süren ishallerle kendini gösterir.

6 ay ile 5 yaş arası en riskli grup

Bağırsak enfeksiyonlarında, bağışıklık sistemi tam gelişmediği için 6 ay ile 5 yaş arasındaki çocuklar en riskli grubu oluşturuyorlar. Dr. Muhammed Sami Tufan, ayrıca bu yaş grubundaki çocukların ellerini ağızlarına götürme davranışlarını sık yaptıkları için dışkı-ağız yoluyla bulaşan enfeksiyonlara daha açık olduklarına işaret ederek, Bağırsak enfeksiyonu genellikle hafif belirtilerle seyretmekle birlikte, bazı çocuklarda ciddi sıvı kaybı, elektrolit bozuklukları ve beslenme yetersizliği gibi sonuçlar oluşabilir. Bu da özellikle küçük yaş grubundaki çocuklarda hastaneye yatış hatta yoğun bakım ihtiyacına neden olabilir. Ciddi tablolarda bilinç kaybı, böbrek yetmezliği ve çoklu organ hasarı gelişebilir diye konuşuyor.

Ani başlayan ishal, kusma ve karın ağrısına dikkat

Çocuklarda çoÄŸunlukla aniden baÅŸlayan ishal, kusma ve karın aÄŸrısı gibi belirtilerle kendini gösteren bağırsak enfeksiyonunun ÅŸiddetine göre belirtiler hafif ya da ağır seyredebiliyor. Dr. Muhammed Sami Tufan, dışkının genellikle sulu ve kötü kokulu olduÄŸunu belirterek, Bakteriyel enfeksiyonlarda dışkıda kan ya da mukus da görülebilir. Ağız kuruluÄŸu, gözyaşında azalma, idrar yapamama, halsizlik ve uykuya meyil gibi belirtiler de sıvı kaybının ciddiyetini gösterir uyarısında bulunuyor. 

Bol sıvı ve elektrolit takviyesi çok önemli

Bağırsak enfeksiyonlarının tedavisinde temel hedef, sıvı ve elektrolit kaybının yerine konulması oluyor. Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, hafif tablolarda evde ağızdan sıvı takviyesi yeterli olurken, orta ve ağır durumlarda ise çocuÄŸa hastanede damar yoluyla sıvı verilmesi gerekebildiÄŸini vurgulayarak, Viral enfeksiyonlarda antibiyotiklerin etkisi yoktur ve kullanılmamalıdır. Bakteriyel enfeksiyonlarda ise ancak hekim önerisiyle antibiyotik tedavisine baÅŸlanabilir. Zira, gereksiz yere alınan antibiyotikler çocuklarda antibiyotik direncinin geliÅŸmesine, yararlı bağırsak bakterilerinin zarar görmesine ve bağışıklık sisteminin dengesinin bozulmasına yol açabilir diyor.  Dr. Muhammed Sami Tufan, ağızdan sıvı alabilen çocuklara sıvı kaybını önlemek için su, ayran, çorba ile meyve suyu gibi sıvılar verilmesinin son derece önemli olduÄŸunu ve iÅŸtahı olan çocukların beslenmelerine de devam edilmesi gerektiÄŸini söylüyor. 

Kolay sindirilen gıdalar verilmel

İshal döneminde çocuÄŸun posalı, haÅŸlanmış, yaÄŸsız ve kolay sindirilen gıdalar ile beslenmesi gerektiÄŸini belirten Dr. Muhammed Sami Tufan, Pirinç lapası, patates püresi, muz, yoÄŸurt gibi besinler verilebilir. Åžekerli, yaÄŸlı ve süt içeren gıdalar sindirim sistemini zorlayabileceÄŸi için tavsiye edilmez. Emzirilen bebeklerde ise anne sütüne mutlaka devam edilmelidir diyor. 

Rota virüs aşısı yüksek koruma sağlıyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, bağırsak enfeksiyonlarından korunmak için rota virüsü aşısının rutin aşı programına dahil edilmesinin önemini anlatarak, Zira bu aşı çocukları enfeksiyondan yüksek oranda korumaktadır. Ayrıca ellerin sabunla yıkanması, güvenilir içme suyu kullanımı, gıdaların iyi pişirilmesi ve saklanması, hijyen kurallarına dikkat edilmesi bağırsak enfeksiyonlarını önlemede temel adımları oluşturmaktadır bilgisini veriyor.



Giriş: 30 Mayıs 2025 | Güncelleme: 30 Mayıs 2025 | Okunma: 135


Kaynak: Acıbadem Basın Bülteni




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.