"Bulgaristan Başbakanı Petkov, Türk iş insanları ile buluştu"

382

Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov ile İnovasyon ve Kalkınma Bakanı Daniel Lorer, ülkedeki yatırımları 2.5 milyar dolara ulaşan Türk iş insanlarıyla Sofya'da bir araya geldi.

Dış Ekonomik İliÅŸkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi BaÅŸkanı Zeki Sarıbekir, BaÅŸbakan Petkov'u Bulgar ve Türk iÅŸ insanlarının katılacağı iÅŸ forumu için Türkiye'ye davet ettiklerini belirterek, kazan-kazan ilkesinde ikili iliÅŸkiler geliÅŸtirmek istediklerini söyledi. Bulgaristan BaÅŸbakanı Petkov da ikili ticari ve ekonomik iliÅŸkileri daha da artırmak istediklerini ifade etti. 

Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, İnovasyon ve Kalkınma Bakanı Daniel Lorer ile başkent Sofya'da Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odasının (BULTİŞAD) yeni ofisini ziyaret ederek ülkede faaliyet gösteren Türk iş insanlarıyla bir araya geldi.

Petkov, burada yaptığı konuÅŸmada, Bulgaristan-Türkiye iÅŸ iliÅŸkilerinin son derece iyi gittiÄŸini belirterek, öncelikle geçtiÄŸimiz hafta Azerbaycan doÄŸal gazının aktarımı konusunda yardım eden CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'a teÅŸekkürlerini iletti. Türkiye ile ikili ticari ve ekonomik iliÅŸkileri daha da artırmak istediklerini kaydeden Petkov, yolsuzluÄŸa sıfır toleransla ÅŸeffaf ve demokratik bir ortamda Türk iÅŸ insanlarının rahat çalışmalarını saÄŸlayacaklarını ifade etti. 

İKİ ÜLKE ÇOK DAHA FAZLASINI YAPABİLİR

Toplantıda BaÅŸbakan Petkov'a eÅŸlik eden Bulgaristan İnovasyon ve Kalkınma Bakanı Daniel Lorer de ülke ekonomisinin yılın ilk çeyreÄŸinde yüzde 4,5 büyüme kaydettiÄŸine dikkat çekti. Lorer, Covid-19 salgını, global enflasyon ve Avrupa'da patlak veren savaşın ekonominin temposunu düşürmesine karşın Türkiye baÅŸta olmak üzere komÅŸularla kurulan ekonomik iliÅŸkilerin bu büyüme performansını saÄŸladığını söyledi. Türkiye ile Bulgaristan arasındaki iliÅŸkinin henüz daha baÅŸlangıç seviyesinde olduÄŸunu anlatan Lorer, iki ülkenin birlikte çok daha fazlasını yapabileceÄŸini vurguladı. 

Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök ise Türk yatırımcılarını Bulgaristan'da yatırım yapmaya teşvik eden Başbakan Petkov'un vaatlerinden etkilendiğini belirterek şunları söyledi: Türkiye olarak Bulgaristan'ı çok önemli bir iş ortağı olarak görüyoruz. Bulgaristan'a yatırımların ve ticaret hacminin daha da artacağına inanıyorum. Atılması gereken bazı somut adımların arasında çalışma izinleri ile vizelerin kolaylaştırılması, özellikle sınırlarda Türk tırların geçişlerinin kolaylaştırılması gibi konular var.

PETKOV'A TÜRKİYE DAVETİ

Dış Ekonomik İliÅŸkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi BaÅŸkanı Zeki Sarıbekir de toplantının sonuçlarından etkilendiÄŸini vurgulayarak, İliÅŸkileri daha da geliÅŸtirmek için forumlar yapmamız gerekiyor. Bu kapsamda BaÅŸbakan Petkov'u Bulgar ve Türk iÅŸ insanlarının katılacağı iÅŸ forumu için Eylül ayında Türkiye'ye davet ettik. Türkiye için Bulgaristan çok önemli bir ülke. Sınırdan yılda 2 milyon araç geçiyor. Türkiye ihracatının yüzde 50'si Avrupa'ya. Kazan-kazan ilkesinde ikili iliÅŸkiler geliÅŸtirmek istiyoruz. dedi. 

150 MİLYONLUK PAZARA ULAŞIM İMKANI

BULTİŞAD Başkanı Burhan Nemutlu da Türk iş insanlarının Bulgaristan'a yatırımlarının yaklaşık 2,5 milyar dolar olduğunu belirterek Bulgaristan pazarı küçük olmasına rağmen buraya yatırım yapan kişiler, aslında 150 milyon kişilik bir pazara ulaşıyor. Bundan dolayı burası yatırım yapılacak en uygun ülkelerinden. Komşu ülke deyince, yatırımlarınızı daha kolay kontrol edebiliyorsunuz. ifadelerini kullandı.



Giriş: 21 Mayıs 2022 | Güncelleme: 21 Mayıs 2022 | Okunma: 382


Kaynak: Berkhan Altın



QR Kod

Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.