"Bel fıtığı hakkında doğru sanılan 9 yanlış bilgi"

Bel ağrıları toplumumuzda her 10 kişiden 8'inin hayatında en az bir kez yaşadığı ciddi sağlık sorunları arasında yer alıyor.

237

Her aÄŸrı fıtık anlamına gelmiyor, ancak bel aÄŸrılarının sık nedenlerinden biri, omurlar arasındaki disklerde fıtıklaÅŸma oluyor. YaÅŸam kalitesini oldukça düşürebilen bel fıtığı genellikle 30-50 yaÅŸ aralığında görülse de, günümüzde geliÅŸen teknoloji nedeniyle daha duraÄŸan bir yaÅŸam sürülmesi ve obezite sorununun giderek yaygınlaÅŸması, bu hastalığın artık 20'li yaÅŸlardaki gençlerin de sorunu haline gelmesine neden oluyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Ãœyesi Murat Hamit Aytar, bel fıtığında erken tanı ile tedavinin çok önemli olduÄŸuna dikkat çekerek, Ancak toplumda doÄŸru sanılan bazı hatalı bilgiler ve bu doÄŸrultuda hareket edilmesi zaman kaybına neden oluyor, bunun sonucunda tedaviden etkin sonuç alınmasını önleyebiliyor. Daha kötüsü kas gücünde azalma, ilerleyen zamanda ise felç gibi ciddi sorunlara bile neden olabiliyor. Dolayısıyla bel fıtığıyla  ilgili doÄŸru bilgi sahibi olmak ve bu doÄŸrultuda korunma yöntemlerini uygulamak, fıtık sorunu baÅŸlamışsa gerekli tedavi planı için hekime ulaÅŸmak büyük önem taşıyor diyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Ãœyesi Murat Hamit Aytar, bel fıtığı hakkında toplumda doÄŸru sanılan 9 hatalı bilgiyi anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu. 

Yerde yatmak bel ağrısına iyi gelir. YANLIŞ

DOĞRUSU: Toplumdaki yaygın inanışın aksine, belimizi korumak, destek almak ve dinlendirmek için yerde yatmak doğru değil. Dr. Öğretim Üyesi Murat Hamit Aytar, Omurganın hafif şeklini alan ama çökmeyen orta sertlikteki yataklar, yani tam ortopedik veya yoğun içerikli visco grubu yataklar en ideal yatak olarak görülüyor diyerek şöyle devam ediyor: Çok sert veya çok yumuşak yataklar uygun olmayıp, yerde yatmak kötü bir tecrübedir. Sizi belde tutukluk ve daha çok ağrı ile kalkar hale getirecektir.

Sürekli korse-kuşak takmak bele faydalıdır. YANLIŞ

DOÄžRUSU: Sert veya yumuÅŸak korsenin akut aÄŸrıların olduÄŸu erken dönemde, 1-2 hafta gibi kısa süreyle kullanımı fayda saÄŸlıyor. Korse beli destekliyor, ters hareketlerden kısmen de olsa koruyor, sıcak tutuyor, soruna karşı farkındalık da yaratıyor bilgisini veren Dr. Öğretim Ãœyesi Murat Hamit Aytar, ancak uzun süre düzenli kullanımın merkez bölge kaslarında tembelliÄŸe ve güçten düşüşe yol açarak asıl istenen amacın tam tersine etki yapacağı uyarısında bulunuyor. 

Bel fıtığının tek tedavisi ameliyattır. YANLIŞ

DOÄžRUSU: Toplumdaki yaygın inanışın aksine, tedavi planlamasında ilk seçenek konservatif, yani ameliyat dışı tedaviler oluyor. Sorunlu disk konservatif tedavi yöntemleriyle tamamen eski saÄŸlıklı haline dönmese de hasta bu tedavilerle ömür boyu aÄŸrısız bir yaÅŸam sürebiliyor. Ä°stirahat, korse, ilaç tedavisi ile baÅŸlanıp gereÄŸinde fizik tedavi programları, bele lokal enjeksiyon tedavileri de uygulanıyor. Bel fıtığı sorunlarının yüzde 90'ında konservatif tedaviden oldukça baÅŸarılı sonuçlar alındığını belirten Dr. Öğretim Ãœyesi Murat Hamit Aytar, Ameliyat diÄŸer tedavilerden fayda görmeyen ve artan ÅŸikayetleri olan hastaların son ama en etkin tedavi seçeneÄŸi olmakla birlikte çok ÅŸiddetli, tedaviye cevap vermeyen ve bacaklara yayılan aÄŸrılar, nörolojik muayenede kayıplar ile idrar tutamama veya kaçırma gibi durumlarda ise ilk tedavi seçeneÄŸi haline geliyor diye konuÅŸuyor. 

Ameliyat dışı yöntemler fıtığı kalıcı olarak iyileştirir. YANLIŞ

DOÄžRUSU: Bel kemikleri arasındaki disklerde, eklemlerde ve kemik yüzeylerinde oluÅŸan yıpranmalar uzun zamana yayılabilen ciddi süreçler olup, tamamen eski hallerine dönmüyorlar. Dr. Öğretim Ãœyesi Murat Hamit Aytar, Ä°stirahat, ilaç ve korse gibi ameliyat dışındaki tedavilerle bu bölgeler daha iyi, yük kaldırır, sorun yaratmaz ve ÅŸikâyete neden olmaz hale geliyorlar. Özellikle sinir dokulara olan basılar azalıyor veya kayboluyor, bu sayede ciddi rahatlama saÄŸlanıyor bilgisini veren Dr. Öğretim Ãœyesi Murat Hamit Aytar, Ancak ameliyat sorun yaratan dokuları ortadan net olarak kaldıran yöntem iken konservatif tedaviler ılımlı, kısmi fayda ile kesin çözüm sunmayıp omurganın iyileÅŸmesine katkı saÄŸlıyorlar diyor. 

Sülük, hacamat, kupa çekme gibi yöntemler etkili tedavi yöntemleridir. YANLIŞ

DOÄžRUSU: Sülük, hacamat ve kupa çekme gibi yöntemler ciddi bir tedavi seçeneÄŸi olmayıp belin kendi kendini iyileÅŸtirme mekanizmalarına kısmen hizmet eden, bir nevi basit konservatif teknikler arasında yer alıyor. Dr. Öğretim Ãœyesi Murat Hamit Aytar, Bel fıtığı deriden çok derinde, birçok anatomik koruyucu yapıyla örtülü ve omurlar arasındaki disklerde geliÅŸiyor. Dolayısıyla bu tür cilt ve cilt atını etkileyebilecek yöntemlerin o derinliÄŸe ulaşıp tedavi saÄŸlaması beklenmemelidir diyor. 

Ameliyat bel fıtığını kalıcı olarak iyileştirir. YANLIŞ

DOÄžRUSU: Yine yaygın inanışın aksine ameliyat bel fıtığını kalıcı olarak iyileÅŸtirmiyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Ãœyesi Murat Hamit Aytar,  ameliyatın en etkili, en hızlı ve faydanın en net saÄŸlandığı tedavi yöntemi olsa da bel fıtığında kalıcı iyileÅŸme saÄŸlamadığına iÅŸaret ederek,  Ameliyat yırtılmış, patlamış ve sinir dokuları ezip bası yaratan disk parçalarının ortadan kalkmasına, sinirleri daraltan kanal yapılarının geniÅŸletilerek rahatlatılmasına net fayda saÄŸlıyor. Ancak dejenere bozuk disk eklem yapı yine yerinde kalıyor ve bu nedenle koruma, kilo kontrolü, egzersiz gerekirse fizik tedavi – rehabilitasyon yöntemleri kalıcı, uzun dönem fayda için elzemdir. Dolayısıyla ameliyat fıtık sorunuyla mücadelede ilk raundu bize hızla kazandırıyor ama net kalıcı fayda için tüm koruma ve tedavilerin de yapılması büyük önem taşıyor diye konuÅŸuyor. 

Bel fıtığı ameliyat sonrası hep nüks eder. YANLIŞ

DOÄžRUSU: Bel fıtığı ameliyatlarında baÅŸarı oranı yüzde 90'lar gibi çok yüksek oranda görülüyor. Tekrarlama ihtimali ise ameliyatın yeterliliÄŸine (örneÄŸin, bel kayması da var ise sadece fıtık temizlemekle ilgili ameliyat yeterli olmayabiliyor), omurga yapısına ve disk, eklem, baÄŸ ile kas dokularının yeterliliÄŸine ve kiÅŸinin kendini koruma kapasitesine göre deÄŸiÅŸmekle birlikte, bu risk yüzde 5-10 gibi düşük bir oranda seyrediyor. Dr. Öğretim Ãœyesi Murat Hamit Aytar, Tabi ki doÄŸru hastada doÄŸru seçilmiÅŸ ameliyat yöntemi çok önemlidir. Mikroskop eÅŸliÄŸinde yapılan mikrodiskektomi ameliyatı ya da endoskopik diskektomi, yani kapalı kamera sistemiyle girilerek gerçekleÅŸtirilen ameliyatlarda iÅŸlemler çok küçük bir alanda gerçekleÅŸtiriliyor. Dolayısıyla eklem, kemik, kas dokuları ve disk kapsülü gibi saÄŸlıklı yapılarda minimum hasar oluÅŸturup, güvenle uygulanıyor diyor. Dr. Öğretim Ãœyesi Murat Hamit Aytar, belimize yapılan ameliyat ne kadar minimal invaziv, bir baÅŸka deyiÅŸle saÄŸlıklı dokulara en az zarar verecek, en kontrollü yöntem ise toparlama ve iyileÅŸme süresinin de o kadar kısa sürede gerçekleÅŸeceÄŸini belirterek, Hastaların fazla kiloları varsa bu yükten kurtulmaları ve zamanı geldiÄŸinde uygun egzersizlerle güçlü bir omurga saÄŸlamaları bel fıtığı nüksünü minimum seviyelere indiriyor, hatta hastaların büyük çoÄŸunluÄŸunda hiç tekrarlamıyor diyor. 

Bel fıtığı genetiktir. YANLIŞ

DOĞRUSU: Bel fıtığı genetik bir hastalık değildir. Ancak omurganızın yapısı, disk kalitesi, eklem yapılarınızın gücü, bağ doku çatınız ve vücut kitle indeksiniz genetik olabilir. Bunlar bele ait sorunları kolaylaştıran faktörler olarak genetik yatkınlık nedeni olabilirler diyen Dr. Öğretim Üyesi Murat Hamit Aytar, sözlerine şöyle devam ediyor: Bel fıtığı sorunu ise multifaktöriyeldir, yani genetik ve sonradan çevresel birçok etkenden neden alır. Ailenizde bel ile omurga sorunları sık görülüyorsa bu daha dikkatli olmanız ve koruma önerilere uymanızın daha da önemli olduğu anlamına gelir.

Bel fıtığı ameliyatları cinsel fonksiyon kaybı yapar. YANLIŞ

DOÄžRUSU: Sanılanın aksine ameliyat deÄŸil, asıl omurilik kanalına ciddi bası etkisi yapan fıtık sorunları cinsel fonksiyon kusurları ve idrar kaçırma gibi sorunlara yol açıyor. Dr. Öğretim Ãœyesi Murat Hamit Aytar, Tabi ki hatalı ameliyat sinir yapılarına zarar verirse böyle bir risk oluÅŸur ama bu cerrahi tedavinin normal seyri deÄŸil, olması asla istenmeyen ve beklenmeyen bir komplikasyon olarak karşımıza çıkabilir diyor. 



Giriş: 04 Kasım 2022 | Güncelleme: 04 Kasım 2022 | Okunma: 237


Kaynak: Acıbadem Basın Bülteni




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.