"Bebeklerde Antibiyotik Tehlikesi"

Bebeklik Döneminde Kullanılan Antibiyotikler Astım ve Alerji Yapıyor

214

Bakteriler yerine virüslere bağlı birçok üst solunum yolu, barsak enfeksiyonunda antibiyotiklerin sıklıkla kullanıldığını maalesef görüyoruz. Erken yaşlarda antibiyotik kullanmak sindirim sistemindeki sağlıklı bakterileri de öldürmekte ve bunun sonucu olarak immün yanıtın değişmesine neden olarak astım ve alerjik hastalıklara sebebiyet vermektedir.

Antibiyotikler Masum DeÄŸil

Günümüzde enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin uzun dönemde vücudumuzda yaratabileceği zararları olabilmektedir. Antibiyotikler bakteriler nedeniyle meydana gelen enfeksiyonların tek ve en etkili tedavi seçeneğidir. Ancak bazen bu etkinlikleri suiistimal edilmekte ve aslında kullanılması uygun olmayan birçok üst solunum yolu, barsak enfeksiyonunda da kullanıldığını maalesef görüyoruz. Peki bu kadar sık kullandığımız antibiyotikler sanıldığı kadar masum mu

Alerji ve Astım DerneÄŸi Ãœyesi Çocuk Alerji Uzmanı Dr. Gizem Atakul Bebeklik döneminde hatta gebelikte maruz kullanılan antibiyotiklerin ilerleyen yaÅŸlarda çocuklarda baÅŸta alerjik hastalıklar olmak üzere bağışıklık sisteminin yanıtlarını deÄŸiÅŸtirerek birçok hastalığın sebebi olabileceÄŸi tartışılıyor. Ne kadar çok ve ne kadar geniÅŸ etkiye sahip antibiyotik kullanılırsa zararlı etkileri de o kadar çok olmaktadır. Yeni bir çalışma, antibiyotiklere erken yaÅŸlarda maruz kalmanın sindirim sistemindeki saÄŸlıklı bakterileri öldürdüğünü bu nedenle de astım ve alerjiye neden olabileceÄŸini gösteriyor açıklamasını yaptı. 

Çocuklarınızda Antibiyotikten Kaçının

Günümüze kadar yapılan birçok çalışmada antibiyotiklerin alerji hastalıkların artmasındaki rolü araÅŸtırılmıştır. En son yapılan çalışmada erken çocukluk döneminde antibiyotik kullanımı ile ilerleyen yaÅŸlarda astım ve alerji geliÅŸimi için neden-sonuç iliÅŸkisini gösteren en güçlü kanıtlar sunulmuÅŸtur. Bu çalışmanın sonucuna göre dikkat etmemiz gereken ÅŸey oldukça açık. Özellikle küçük çocuklarda mümkün olduÄŸunca antibiyotik kullanmaktan kaçınmalıyız. Çünkü uzun vadede astım veya diÄŸer alerjik hastalıkların geliÅŸimi ve bu hastalıklardan kaynaklanan sorunlar için riskleri arttırmaktadır. 

Antibiyotikler Bağırsak Mikrobiyotasını Bozuyor

Bağırsak mikrobiyatası olarak adlandırılan, bağırsağımızda yaÅŸayan yararlı bakterilerin çeÅŸitliliÄŸi ve sayısının birçok hastalığın geliÅŸiminde önemli role sahip olduÄŸunu biliyoruz. Ne yazık ki antibiyotikler o anda bizim için zararlı olan bakterileri öldürürken vücudumuzda bizim için yararlı olan bakterileri de öldürmektedir. Yararlı bakterilerin sayısının azalması, bağışıklık sistemimizin dış ortamda karşılaÅŸtığı maddelere verdiÄŸi yanıtları deÄŸiÅŸtirmektedir. Bu nedenle bozulmuÅŸ bir mikrobiyataya sahip birey aslında kendisi için zararlı olmayan polen, ev tozu gibi maddeleri tehdit olarak algılayıp bağışıklık yanıtı geliÅŸtirir. Bunun sonucunda da kiÅŸi artık polen ve ev tozuyla karşılaÅŸtığında alerjik yanıt verir böylece astım ve alerjik nezle gibi hastalıkların belirtileri baÅŸlar. 

Antibiyotikler Alerji Yapıyor

Çocuk Alerji Uzmanı Gizem Atakul antibiyotiklerin alerjik hastalıklara nasıl neden olduÄŸunu yapılan bir çalışmanın çarpıcı sonuçları ile anlatabileceÄŸini bildirdi. Bu çalışmanın sonuçları ÅŸu ÅŸekilde: Farelerin bir kısmına 5 günlükken ağızdan antibiyotik, bir kısmına su veriliyor. Fareler büyüdüğünde ev tozu ile karşılaÅŸtırılıyor. Antibiyotik verilmiÅŸ farelerin, su verilen farelerden farklı olarak alerjiye neden olan bağışıklık yanıtı verdiÄŸini görüyorlar. Ancak eriÅŸkin dönemde antibiyotiÄŸe maruz kalmış farelerin alerji yanıtı geliÅŸtirmediÄŸini görüyorlar. Ancak gelecek nesil için durum aynı deÄŸil. Alerjik yanıt vermeyen bu farelerin yavruları, ev tozu akarlarına daha fazla tepki gösteriyor. Tıpkı bebeklik döneminde antibiyotik alan farelerin, alerjene su alanlara göre daha fazla tepki vermesi gibi. Bu çalışma bize antibiyotiklerin bağışıklık sistemimize ait yanıtları nasıl etkilediÄŸi hakkında önemli bilgiler veriyor. Görüyoruz ki, yalnızca eriÅŸkin dönemde deÄŸil aynı zamanda bebeklik dönemindeki mikrobiyatanın deÄŸiÅŸmesi alerjik hastalıkların geliÅŸimini arttırmaktadır. 

zm. Dr. Gizem Atakul Kimdir

Burdur'da Doğan İlk, Orta, Lise Eğitimlerini Burdur'da Tamamlayan Dr. Gizem Atakul, Tıp Eğitimini Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinde Aldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlığını Ardından Çocuk Alerji Ve İmmünoloji Yan Dal Uzmanlığını aldı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinden 2008 Yılında Mezun Oldu. 2011-2015 Yılları Arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalında 4 Yıl Pediatri Uzmanlık Eğitimini Tamamladı. Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Sınavında Türkiye İkincisi Olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bölümünü Tercih Etti Ve 2016-2020 Yılları Arasında Da Çocuk Alerji Ve İmmünoloji Yan Dal Uzmanlık Eğitimlerini Aldı. Yan Dal Eğitimim Sırasında Uluslararası Katılımlı Alerji Kongrelerinde Davetli Konuşmacı Olarak Görev Aldı Ve 2017 Yılında İngiltere’de Avrupa Alerji Ve Klinik İmmünoloji Derneği (Eaacı) Bünyesinde Düzenlenen Pediatric Allergy And Asthma Meeting (Paam) Bilimsel Toplantısında Sunduğu Çalışma Travel Grant Ödülü Verilen İki Çalışmadan Biri Oldu. Yan Dal Eğitimi Sırasında Ve Sonrasında Çocuklarda Görülen Alerjik, İmmünolojik Ve Göğüs Hastalıkları İle İlgili Birçok Klinik Araştırmada Görev Aldı, Uluslararası Ve Ulusal Bilimsel Dergilerde Çalışmaları Yayınlandı. 2008-2011 Yılları Arasında Pratisyen Hekim ve Aile Hekimi Olarak Bitlis İlinin Tatvan İlçesinde Mecburi Hizmetini Tamamladı. 2011 Yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğinde Araştırma Görevlisi Olarak Çalıştı. 2015 Yılında Uzmanlık Eğitimini Tamamladı ve Balıkesir Devlet Hastanesinde Pediatri Uzmanlık Mecburi Hizmetini Yaptı. 2016 Yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuk Alerji ve İmmunoloji Kliniğinde Çalışmaya Başladı. 2020 Yılında Malatya Eğitim Araştırma Hastanesinde Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Olarak Çalıştı. 2022 Yılında İstanbul Alerji Ailesine Katıldı.



Giriş: 26 Ekim 2022 | Güncelleme: 26 Ekim 2022 | Okunma: 214


Kaynak: Ahmet Akçay




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.