Aralık Ayı Resmi Günler ve Özel Günler


1 Aralık Dünya AIDS Günü

AIDS’in önlenmesi konusunda farkındalık yaratmak ve hastalıktan ölenleri hatırlamak için düzenleniyor.

2 – 9 Aralık Mevlana Haftası

Her yıl 2-19 Aralık tarihleri arasında vefat ettiği Konya’da kutlanır. Şeb-i Aruz olarak bilinen Mevlana Haftası, onun öldüğü hafta sema gösterileri eşliğinde kutlanmaktadır. Dünya’nın dört bir yanından gelen turistler Mevlana’nın Mesnevi’sini okumakta ve Sema gösterilerinden çok etkilenmektedir. Bu nedenle yurtdışından yoğun bir katılım görülmektedir.

3 – 9 Aralık Vakıf Haftası

İnsanlardaki yardım duygusunu geliştirmek, dayanışmanın önemini anlatmak ve insanların gönül zenginliğine ulaşmasına yardımcı olmak amacı ile 1985 yılından beri 3 – 9 Aralık tarihleri arasında “Vakıf Haftası” kutlanmaktadır.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Bu gün, engelli kişileri kutlamak ve aynı zamanda dünya çapında karşılaştıkları zorluklar konusunda farkındalık yaratmak içindir.

4 Aralık Dünya Madenciler Günü

4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle Türkiye’nin birçok yerinde maden şehitleri saygıyla anılıyor.

5 Aralık Dünya Mühendisler Günü

5 Aralık Kadın Hakları günü

“Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün en önemli devrimlerinden biri olan ve tüm dünya ülkelerinden önce Türk kadınına ‘seçme ve seçilme hakkı’ vererek kadınların önünü açtığı 1934 yılından bu yana her yıl 5 Aralık Kadın Hakları Günü olarak kutlanıyor.

7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü

Dünya genelinde sivil havacılık faaliyetlerinin emniyetli ve düzenli bir şekilde sürdürülmesi amacıyla 1944 yılında Şikago Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler bünyesinde kurulan Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı’na(ICAO) üye tüm ülkeler, 7 Aralık tarihini Uluslararası Sivil Havacılık Günü’nü kutluyor.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü, Birleşmiş Milletler Tarafından kabul edilmiş ve 1948 yılından bu yana her yıl kutlanmıştır. İnsan hakları evrensel beyannamesinin kabul edildiği gün olarak kutlanan 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edildiği gün itibariyle davetlerle organize edilmektedir.

10 Aralık’ı içine alan hafta İnsan Hakları ve Demokrasi haftası

10 Aralık ile başlayan İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası olarak kutlanır. … Demokrasilerde hukukun üstünlüğü esastır. Demokrasilerde tüm insanlar eşit haklara sahiptir.

12 – 18 Aralık Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası

Yerli Malı Haftası her yılın 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanır. Amaç, tüketimin artırılması ve tüketimde yerli mallarının tercih edilmesinin sağlanmasıdır.

12 – 18 Aralık Yoksullara Yardım Haftası

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 12-18 Aralık tarihi “Yoksullarla Dayanışma Haftası” olarak ilan edilmiştir. Temel amaç toplumda yoksullukla ilgili farkındalık düzeyini yükseltmek, toplumun temel taşı bireylerde yoksulluğa karşı hareket bilinci uyandırmaktır.

18 Aralık Dünya Göçmenler Günü

18 Aralık günü, BM tarafından resmi olarak 2000 yılında “Uluslararası Göçmenler Günü” olarak kabul edilmiştir.

20 Aralık Uluslararası İnsani Dayanışma Günü

Dayanışma kültürünün geliştirilmesi ve yoksullukla mücadele için BM Genel Kurulu tarafından 20 Aralık Uluslararası Dayanışma Günü olarak kabul edildi. Bu girişimin amacı uluslararası barış ve güvenliği koruyarak insan hakları ve sosyo-ekonomik gelişmeyi sağlamaktır.

21 Aralık Dünya Kooperatifcilik Günü

Kooperatiflerin toplumların gelişmesi ve özellikle tarımsal kalkınmadaki önemini vurgulamak amacıyla her yıl 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü kutlanıyor.

27 Aralık Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi

Atatürk’ün Ankara’ya gelişi, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ve Kurtuluş Savaşı’nın başlatılması için oldukça önemli bir olaydır. TBMM’nin kuruluşu ve Türk ordusunun kurulup çalışmalarına başlaması gibi birçok gelişme ve hazırlık, Ankara’da yapıldı.

27 Aralık Mehmet Akif Ersoy Ölüm Yıldönümü

Mehmed Ragîf, daha sonra Mehmet Âkif Ersoy, Türk şair, veteriner hekim, öğretmen, vaiz, hafız, Kur’an mütercimi ve siyasetçi. Mehmet Âkif Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ulusal marşı olan İstiklâl Marşı’nın yazarıdır. “Vatan Şairi” ve “Millî Şair” unvanları ile anılır. 27 Aralık 1936, İstanbul’da vefat etmiştir.

Kaynak: