"ANTİKAD kadının siyasetteki yerini gündeme taşıyor"

Antalya İş Kadınları Derneği (ANTİKAD), kadınların siyasetteki varlığını ve tarihsel gelişimini vurgulamak amacıyla bir aylık etkinlik programı oluşturdu.

216

İlk kadın milletvekillerinin TBMM'ye girişinin 90. yılını temsilen 8 Şubat'ta başlayan etkinlikler kapsamında, 11-12 Şubat tarihlerinde Antalya'dan Ankara'ya gelen 21 kişilik heyet, siyasi partiler ve kadın dernekleriyle görüştü. Derneğin programı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde düzenlenecek panelle sona erecek.

Antalya İş Kadınları DerneÄŸi (ANTİKAD), Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 91. yılı ve ilk kadın milletvekillerinin TBMM'ye giriÅŸinin 90. yılı kapsamında, kadınların siyasetteki temsiliyetini artırmaya yönelik toplumsal farkındalık oluÅŸturmak amacıyla, 8 Åžubat - 8 Mart 2025 tarihleri arasında bir dizi etkinlik düzenliyor. Antalya ve Ankara baÅŸta olmak üzere ulusal düzeyde ve çeÅŸitli platformlarda planlanan etkinlikler kapsamında, ANTİKAD'dan 21 kiÅŸilik heyet Antalya'dan Ankara'ya gelerek temaslarda bulundu. 11-12 Åžubat tarihlerindeki ziyaret kapsamında ilk günü TBMM'de geçiren ANTİKAD heyeti, ikinci güne Anıtkabir ziyaretiyle baÅŸladı. Ardından TBMM'ye geçerek siyasi partilerle görüşmelerini tamamlayan heyet, Ankara'daki kadın dernekleriyle de buluÅŸmalar gerçekleÅŸtirdi. 

Kadınların siyasal temsiliyeti, güçlü bir demokrasi için vazgeçilmezdir 

Ankara programına dair açıklama yapan Antalya İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Kotanak, Kadınların siyasal temsiliyeti, güçlü bir demokrasi için vazgeçilmezdir. 8 Şubat 1935'te TBMM'ye ilk kadın milletvekillerinin girişi, sadece bir başlangıçtı. Bugün hâlâ kadınların siyasette daha fazla yer alması için mücadele ediyoruz. ANTİKAD olarak, kadınların hem iş dünyasında hem de siyasette daha fazla temsil edilmesi için çalışmaya devam edeceğiz. Bu süreçte, kadınların karar alma mekanizmalarındaki yerini güçlendirecek politikaların hayata geçirilmesi büyük önem taşıyor diyerek kadının ekonomiye kazandırılmasının yalnızca Antalya'yı değil, tüm Türkiye ekonomisini ileriye taşıyacak bir kaldıraç etkisine sahip olduğunu vurguladı.

ANTİKAD tarafından hazırlanan raporun, Ankara'daki tüm temaslarda ilgililerle paylaşıldığına değinen Fatma Kotanak, raporun kadınların toplumsal, ekonomik, siyasi ve kültürel alanda güçlenmesi ve Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşabilmesi için önerdikleri politika ve stratejileri içerdiğini söyledi. Kadınların toplumsal yaşamın her alanında etkin bir şekilde yer alabilmesi için sistematik reformlar, devlet destekli teşvikler, eğitimsel farkındalıklar ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğine dikkat çeken ANTİKAD raporu, Antalya'nın hızlı büyüyen nüfusu ve turizm potansiyeliyle birlikte şehir altyapısının güçlendirilmesi, su kaynaklarının verimli kullanılması ve sürdürülebilir şehirleşme gibi konularda da önemli adımlar atılması gerektiğine işaret ediyor.

İki günlük yoÄŸun Ankara programı 

ANTİKAD'ın programı kapsamında 11 Åžubat'ta Antalya'dan Ankara'ya gelen heyetin TBMM'deki ilk günü, TBMM BaÅŸkanı Numan KurtulmuÅŸ ziyaretiyle baÅŸladı. Ardından heyet, AK Parti tarafından düzenlenen kahvaltı organizasyonunda ağırlandı. Kahvaltının ardından AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Leyla Åžahin Usta baÅŸkanlığında gerçekleÅŸen toplantıya, TBMM Kadın Erkek Fırsat EÅŸitliÄŸi Komisyonu BaÅŸkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili ÇiÄŸdem ErdoÄŸan, Kadın Erkek Fırsat EÅŸitliÄŸi Komisyonu BaÅŸkanvekili, SaÄŸlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi ve AND Parlamentosu BaÅŸkanı AK Parti Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal ve Milli EÄŸitim, Kültür, Gençlik Ve Spor Komisyonu Üyesi Ankara Milletvekili Zehranur Aydemir katıldı. Ekonomi, kadının siyasetteki yeri ve Türkiye'nin geleceÄŸi üzerine önemli deÄŸerlendirmelerin yapıldığı bu görüşmenin ardından heyet, Cumhuriyet Halk Partisi ile bir toplantı gerçekleÅŸtirdi. Toplantıya, Genel BaÅŸkan Özgür Özel'in yanı sıra CHP Grup BaÅŸkan Vekili Murat Emir, CHP Antalya Milletvekilleri Kadın Erkek Fırsat EÅŸitliÄŸi Komisyonu Üyesi ve Kadına Karşı Åžiddet ve Ayrımcılığı AraÅŸtırma Komisyonu Üyesi Aliye CoÅŸar, Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Cavit Arı, Plan Ve Bütçe Komisyonu Üyesi Mustafa Erdem, Bayındırlık, İmar, UlaÅŸtırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Sururi Çorabatır ve Bayındırlık, İmar, UlaÅŸtırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Aykut Kaya katıldı. Görüşmede, Kadın temsiliyetinin arttırılması, Antalya’nın ekonomik, tarımsal ve turizm alanlarındaki geliÅŸimi ve kadın giriÅŸimciliÄŸini destekleyen projeler ele alındı. 

Ankara programının ikinci günü, Anıtkabir ziyaretiyle başladı. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakan heyet, ardından TBMM'de İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve İYİ Parti Grup Başkanvekili M. Satuk Buğra Kavuncu, Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, İYİ Parti Ekonomi ve Kalkınma Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta, Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş Taş, İyi Parti Stk Sorumlu Başkanı Av. Alper Akdoğan, Antalya İyi Parti İl Başkanı Ali Adnan Kaya ile görüştü. Öğle yemeğinde MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan'ın ev sahipliğinde ağırlanan ANTİKAD heyeti, MHP Grup Başkanvekili Filiz Kılıç ve MHP Milletvekilleri Pelin Yılık, Ayşe Sibel Ersoy, Zuhal Karakoç Dora ile bir araya geldi. Toplantıda, iş dünyasında kadınların rolü ve Türkiye'nin kalkınmasına yönelik verimli fikir alışverişi yapıldı. Ardından heyet, İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz ile de görüşerek Antalya'nın iş dünyası, kadın girişimciliği ve ekonomik gelişimi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Tüm siyasi partilerle yapılan görüşmelerde, kadının iÅŸ dünyasına ve ekonomik kalkınmaya katılımının ülke çapında kaldıraç etkisi yaratacağı yönünde ortak bir uzlaÅŸma saÄŸlandığı da dikkat çekti.  

Cinsiyet eşitsizliğinin kapanması uzun yıllar alabilir

1935 yılında kadın milletvekili sayısının 18, mecliste kadınların temsiliyetinin yüzde 4,3 olduÄŸuna dikkat çeken ANTİKAD Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Fatma Kotanak, 2023'te yapılan son genel seçimde 121 kadın milletvekilinin Meclis'e girdiÄŸini, temsiliyetin yüzde 20'nin üstüne çıktığını söyleyerek, Bu konuda dünya ortalaması yüzde 26,5. En yüksek oranı yüzde 61,3 ile Ruanda'da görüyoruz.  Özellikle, İsveç, Norveç ve Finlandiya gibi ülkelerde kadınların parlamentodaki temsil oranları yüzde 40'ın üzerindedir. BirleÅŸik Krallık'ta yüzde 34,2 ve Amerika BirleÅŸik Devletleri'nde ise yüzde 29,4. Bu oranlara bakarak, mevcut cinsiyet eÅŸitsizliÄŸinin kapanmasının uzun yıllar alacağını söylemek yanlış olmaz dedi.

Kadınların iş dünyasındaki temsiliyetinin de artmasına ihtiyaç olduğunu söyleyen Fatma Kotanak, sözlerini şöyle sonlandırdı: Türkiye genelinde kadın girişimcilerin oranı yüzde 10 civarında. Antalya özelinde ise yüzde 22'ye kadar çıkıyor. Kadın istihdamı oranları ise Türkiye genelinde yüzde 31,8 olurken, Antalya'da yüzde 33,5. Kadınların iş dünyasında daha fazla temsil edilmesi için daha çok çaba sarf edilmesine ihtiyaç var.

Ankara KAİSDER ile İş Dünyasında İşbirliÄŸi 

ANTİKAD heyeti, Ankara Kadın Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (KAİSDER) ile bir araya gelerek Türkiye ekonomisi, kalkınma ve iş dünyasında kadınların rolü üzerine kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdi. Toplantıda, Antalya ve Ankara iş dünyasının ortak projelerde işbirliği yapması, bölgesel kalkınmanın desteklenmesi ve ekonomik çözüm yollarının geliştirilmesi konularında fikir alışverişi yapıldı.

Kadın Dayanışması Devam Ediyor

Heyet, Hitit Ankara'da bulunan kadın dernekleri ile de bir araya gelerek, kadınların ekonomik ve sosyal hayatta daha güçlü bir şekilde yer alması için ortak çalışma alanlarını ve gelecek projeleri değerlendirdi.




Giriş: 14 Şubat 2025 | Güncelleme: 14 Şubat 2025 | Okunma: 216


Kaynak: B2Press




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.