"1-7 Mart, Deprem Haftası"

TEGV, çocukları deprem konusunda bilgilendiriyor ve bölgedeki çalışmalarına kesintisiz devam ediyor

313

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), 6 Şubat 2023'ten bu yana deprem bölgesindeki çocuklara kesintisiz destek sağlamaya devam ediyor. Bugüne kadar bölgede gerçekleştirilen etkinliklere 2.500'den fazla gönüllü katıldı ve yaklaşık 64 bin çocuk bu etkinliklerden faydalandı. TEGV, deprem farkındalığı konusunda sürdürülebilir bir etki yaratmak amacıyla Allianz iş birliğiyle başlattığı Bilinçli Adımlar, Güvenli Yarınlar programıyla önümüzdeki 3 yıl içinde 135 bin çocuğa deprem farkındalığı kazandırmayı ve afetle ilgili toplumsal bilinci kalıcı olarak artırmayı hedefliyor.

Toplumda deprem bilincinin oluşturulması ve depremlere karşı daima hazırlıklı olunması amacıyla ülkemizde her yıl 1-7 Mart tarihleri Deprem Haftası olarak anılıyor. Bir Çocuk Değişir, Türkiye Gelişir mottosuyla cumhuriyetin ilke ve değerlerine sahip, çağdaş nesillerin yetişmesi için Türkiye genelindeki etkinlik noktalarında 30 yıldır çocuklara nitelikli eğitim desteği sunan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), 6 Şubat Depremi sonrası bölgenin tamamında ilk andan itibaren yürüttüğü faaliyetlerini sürdürüyor. Bölgede bulunan Ateşböceği mobil öğrenim birimleri ve konteyner öğrenim birimlerinde çocuklara nitelikli eğitim desteği sunuyor ve eğitim programlarıyla deprem farkındalığı kazandırıyor.

Afet dönemlerinde ve 6 Şubat depreminin ardından da bölgedeydi

Afet sonrası yardım ve destek çalışmalarında deneyime sahip olan TEGV, yaÅŸanan felaketlerin ardından hızla harekete geçerek çocuklara ve ailelerine umut oldu. 1999 Marmara Depremi'nden sonra, eÄŸitimin hiçbir koÅŸulda kesintiye uÄŸramaması anlayışıyla hayata geçirilen AteÅŸböceÄŸi mobil etkinlik noktaları, yıllardır toplumsal dayanışmanın önemli bir parçası olarak hizmet veriyor. 2003 Bingöl, 2011 Van, 2020 Elazığ ve 2020 İzmir depremlerinde AteÅŸböcekleriyle sahada bulunan TEGV, öncelikli olarak çocuklara psikososyal destek saÄŸladı, ardından eÄŸitim faaliyetleriyle onların yanında oldu. 

6 Åžubat 2023'te meydana gelen KahramanmaraÅŸ merkezli depremlerin ardından da bölgeye giderek çocuklara ve ailelerine destek olmayı sürdürdü. Depremlerin ardından ilk saatlerden deprem bölgesinde destek çalışmalarına baÅŸlayan TEGV, bölgede bulunan 6 AteÅŸböceÄŸi (Malatya, KahramanmaraÅŸ, Hatay, Diyarbakır) ve iki sabit etkinlik noktası Åžanlıurfa Sevgi-ErdoÄŸan Gönül EÄŸitim Parkı ve Adana Süleyman Özgentürk Öğrenim Birimi ile depremden etkilenen vatandaÅŸlara ilk andan itibaren barınma, ısınma, temel gıda ve hijyen desteÄŸinde bulundu. AteÅŸböcekleri, operasyon deneyimi ve geniÅŸ gönüllü ağıyla önemli sorumluluk üstlenerek yine sahada, çocukların ve ailelerinin yanındaydı. Bu süreçte birçok kurumdan destek alarak önemli projeleri hayata geçirdi. Bölgede 9 yeni AteÅŸböceÄŸi öğrenim biriminin yapımına baÅŸlayan vakıf, eÄŸitim dostlarının katkılarıyla 15 Konteyner Kent TEGV Öğrenim Birimi kurulumu gerçekleÅŸtirdi ve bölgede iki sabit etkinlik noktasını çocuklarla buluÅŸturdu. Süreç boyunca, Türkiye'nin dört bir yanından 500'den fazla TEGV gönüllüsü bölgeye gelerek çalışmalara destek verirken, 100'ü aÅŸkın gönüllü bölgeye birden fazla ziyaret gerçekleÅŸtirdi. TEGV'in katkılarıyla bölgede 5.200 kitaplı bir kütüphane kuruldu, 1.000 çocuÄŸa temel bisiklet eÄŸitimi verildi ve bisiklet armaÄŸan edildi.  Bugüne kadar 1.2 milyon çocuÄŸa ulaÅŸan TEGV AteÅŸböceÄŸi Öğrenim Birimleri, 6 Åžubat depremi sonrasında sponsorlarının destekleriyle aralarına 9 yenisi eklenen ve 19'u tasarım, biliÅŸim, sanat, bilim ve trafik gibi farklı temalardan oluÅŸan 26 araçlık filosuyla; toplumsal dayanışma ve nitelikli eÄŸitimde fırsat eÅŸitliÄŸi anlayışıyla çocukları desteklemeye devam ediyor. 

Bilinçli Adımlar, Güvenli Yarınlar programıyla çocuklara afet bilinci kazandırılıyor 

Allianz Türkiye iş birliğiyle hayata geçirilen Bilinçli Adımlar, Güvenli Yarınlar programı kapsamında ise deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenlere dair çocukların farkındalığının artırılması amaçlanıyor. Çocuklara deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler etkinlikler, videolar, tatbikatlar ve oyunlar aracılığıyla öğretiliyor.

Üç katmanlı bir eÄŸitim programı olarak tasarlanan Bilinçli Adımlar, Güvenli Yarınlar programı kapsamında ilk etapta 7-14 yaÅŸ grubu çocukların, tüm TEGV noktalarında iki modülden oluÅŸan zorunlu eÄŸitime katılması; deprem öncesi, sırası ve sonrası yapılması gerekenlere dair doÄŸru davranış ÅŸekilleri konusunda bilinçlenmesi hedefleniyor. Programın ikinci etabında, çocukların Türkiye'nin ilk ve tek akredite deprem ve yangın test merkezi olan Allianz Teknik'i çevrimiçi veya çevrimdışı ziyaret ederek afet ve risk farkındalığının artırılmasına odaklanılıyor. Programın üçüncü katmanında ise çocukların deprem konusunda aldığı eÄŸitimleri ve kazanımlarını pekiÅŸtirmeyi amaçlayan özel bir kutu oyunu da yer alıyor. Bu oyun, TEGV noktalarında tüm çocuklarla buluÅŸmaya baÅŸladı. TEGV'in iÅŸ birliÄŸi yaptığı okullarda serbest ders saatlerinde uygulanması destekleniyor. Pilot uygulama kapsamında İstanbul, Ankara ve Van'da yaklaşık 500 çocukla yürütülen Bilinçli Adımlar, Güvenli programının yaygınlaÅŸtırılmasıyla, 3 yılda 34 ilden 135 bin çocuÄŸa ulaşılması hedefleniyor.  

TEGV, bölgede 67 binden fazla çocuğa umut olmaya devam ediyor


Yaygın organizasyonunu değerlerine dayalı kurumsal yönetişim anlayışıyla destekleyerek, sürdürülebilir ve güçlü bir kurumsal yapı oluşturan TEGV, deprem bölgesinde 67 binden fazla çocuğa umut oldu. Ateşböceği mobil etkinlik noktaları ve Konteyner Kent Öğrenim Birimlerinde çocuklarla toplamda 1.2 milyon saatten fazla etkinlik gerçekleştirildi ve sayıları 2.500'ü aşan gönüllülerinin desteğiyle, deprem bölgesinde çalışmalarına devam ediyor.



Giriş: 04 Mart 2025 | Güncelleme: 04 Mart 2025 | Okunma: 313


Kaynak: Dilek Keçeci




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.