DOĞANKENT4,6 °C

Sonbahar şap Aşılama Kampanyası Başlıyor

Türkiyede Şap Hastalığının Kontrolü Projesi
2010-09-01
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt


Bakanlığımız tarafından ülke genelinde 2008 yılından itibaren üç yıl süreyle uygulamaya konulan Avrupa Birliği mali destekli Türkiye’de Şap Hastalığının Kontrolü Projesi kapsamın da, Giresun merkez ve 15 ilçemizde  Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası 1 Eylül – 31  Ekim 2010 tarihleri arasında  düzenlenecektir. Kampanyada, 2 aylıktan büyük tüm sığır-mandalar aşılanacaktır.

Halk arasında Tabak olarakta bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda,tırnakta ve memelerde yaralar oluşturma bu hastalık, süt veriminde %15, et veriminde %10 verim kayıplarına neden olur. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup % 80 lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır.

3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununun 51. maddesi gereği yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları zorunlu olup, aksi hareket edenler hakkında bin 144 TL  idari para cezası ile cezalandırılması hükmü mevcuttur. Ayrıca şap aşısı uygulanmamış hayvanların il ve ilçe dışına sevklerine müsaade edilmeyerek veteriner sağlık raporu verilmemekte, hayvancılık teşvik ve desteklemelerinden faydalanamamaktadırlar.

Aşılama kampanyası; Giresun merkez de Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğümüz, ilçelerde ise Tarım İlçe Müdürlüklerimiz tarafından yürütülecektir. Üreticilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına mutlaka aşı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca www.giresuntarim.gov.tr  adresinden internet sitemizi ziyaret ederekte  gerekli teknik bilgilere erişebilirler.

İlgililere duyurulur. 01/09/2010 



Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Google'da Paylaş Yahoo'da Paylaş
Kaynak: Giresun Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü   Okunma: 507
EN SON HABER
Fındık Bahçelerinde Çocuk İşçi İstenmiyorAB Komisyonu nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle,Türkiye hakkındaki 2011 İlerleme Raporunda işaret edildiği gibi
HABERLER
Tirebolulu Sude Türkiye ŞampiyonuSude Hereklioğlu 10 yaş satranç Türkiye şampiyonu oldu.
HABERLER
Giresunlular Gaziosmanpaşada Tekrar Yola KoyuGaziosmanpaşa Giresunlular Derneği nin bugün yapılan olağanüstü genel kurulunda başkan değişti.
HABERLER
Viyana dan Canlı VaazDoğankent eski müftüsü Recep ŞAHANın vaazları CANLI yayınlanıyor.
HABERLER
Doğankent İlçesinde Asayiş Sorunu YokDoğankent ilçesi Giresun ilinin en sakin ve asayiş yönünden en az olayların meydana geldiği bir ilçedir.
HABERLER
Varmısınız Sigarasız Bir YaşamaSigara Nicotiana tabacum adlı bitkinin yapraklarından yapılmış,önceleri zevk verse de daha sonra ölümcül sonuçlara imza
HABERLER
Özer Bey Üreticiyi UyardıGiresun Ziraat Odası Başkanı Akbaşlı: Bozuk ve Çürük Fındık satışından üretici mesul tutulmamalıdır.
HABERLER
Doğankent İlçesinde Öğretmen AçığıMEB Öğretmen Atamalarını Gerçekleştirdi, Doğankente öğretmen Yok.

YÖREMİZ HABER